Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
13.11

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Donlad Tusk arbitraža Miro Cerar Bled Blejski strateški forum

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 13.11

5 let, 7 mesecev

Predsednik Evropskega sveta upa, da arbitraža ni mrtva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil obžalovanje, da se je Hrvaška odločila za prekinitev arbitraže o meji s Slovenijo, a hkrati tudi upanje, da proces še ni mrtev.

"EU spodbuja obe državi, da najdeta konsenzualno rešitev spora," je Tusk povedal po srečanju s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem na Blejskem strateškem forumu. Dodal je, da bo o tem govoril tudi v torek v Zagrebu.

Slovenija in Hrvaška sta po njegovih besedah "na mnogo ravneh vzor dobrega sodelovanja v tej regiji". "Čeprav razumem, da so vsi spori o meji občutljivi, in razumem, da jih spremljajo čustva," je dejal.

Odgovornost za obe državi "Mislim, da bi morali ostati primer dobrega sodelovanja v regiji. To je še posebej pomembno v teh kompleksnih časih. To je pomembno za celotno Evropo, ne le za Slovenijo in Hrvaško. Bolje od mene veste, kako občutljiv in pomemben je Zahodni Balkan za Evropo. Kdo drug, če ne vi, bo pokazal, da lahko razum in zdrava pamet prevladata v tej kompleksni regiji. To je posebna odgovornost za obe državi," je še dodal predsednik Evropskega sveta.

Cerar je po srečanju povedal, da se je s Tuskom o arbitražnem zapletu s Hrvaško neformalno govoril že v nedeljo na Bledu in ga seznanil s slovenskimi stališči. Slovenija vztraja, da se sporazum izvrši in da sodišče deluje naprej. Najprej se mora po predvidenem postopku popolniti in nato nadaljevati postopek do končne razsodbe, je dejal Cerar.

Pomembno, da komisija podpira pravno reševanje Moramo pa upoštevati institucionalni položaj Tuska, saj nima pristojnosti, da se izreka o procesu arbitraže, je opozoril Cerar. "Vendar se mi je zdelo pomembno, da mu predstavim naše stališče in verjamem, da mu bodo jutri naši hrvaški kolegi predstavili njihovo," je dejal slovenski premier. Tusk namreč po obisku Slovenije v torek pot nadaljuje na Hrvaško.

"Mislim, da je zelo pomembno, da tudi druge evropske države, da tudi Evropska komisija še nadalje podpirajo to, da se takšni problemi oz. spori, ki jih leta in leta ni bilo mogoče rešiti na drugačen način, rešijo po pravni poti," je še dodal Cerar.

"Hrvaška in Slovenija ostajata prijateljski sosednji državi" Na Tuskove besede se je ob prihodu na BSF že odzvala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in dejala, da je "stališče Evropske komisije ali kateregakoli posameznika lahko kakršnokoli; na koncu bosta Slovenija in Hrvaška morali rešiti to vprašanje".

"Stališče Hrvaške je jasno, da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran in da kakršnakoli rešitev ne more biti kredibilna zaradi vsega, kar se dogaja v tem postopku," je novinarjem dejala hrvaška predsednica in spomnila, da sta se tudi s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem v nedeljo v Alpbachu "v bistvu strinjala, da se ne strinjamo".

"Ampak iz tega ne bomo delali problema med državama. To vprašanje se bo rešilo. Zdaj želimo pokazati vsem, da Hrvaška in Slovenija ostajata prijateljski sosednji državi," je dejala in poudarila, da je arbitraža dvostransko vprašanje med Hrvaško in Slovenijo.

Ne spreglejte