Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2020,
17.36

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

Salonit Anhovo protest

Četrtek, 13. 2. 2020, 17.36

4 leta, 2 meseca

Pred izredno sejo Občine Kanal protestni shod proti onesnaževanju okolja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Salonit Anhovo | Prebivalce skrbi morebitno kurjenje odpadkov v peči cementarne Salonita Anhovo. | Foto STA

Prebivalce skrbi morebitno kurjenje odpadkov v peči cementarne Salonita Anhovo.

Foto: STA

Pred začetkom izredne seje občinskega sveta Kanala ob Soči o problematiki okolja in zdravja v občini so se na trgu pred občinsko zgradbo zbrali domačini in podporniki ter opozarjali, da ne želijo ponovnega onesnaževanja v tem okolju. Bojijo se, da bi do tega prišlo, če bi Salonit res začel s sežiganjem odpadkov, za kar je že vložil prijavo, piše STA.

Proti onesnaževanju okolja v srednjem delu doline Soče, do katerega bi lahko prišlo ob morebitnem kurjenju odpadkov v peči cementarne Salonita Anhovo, so prebivalci v Občini Kanal ob Soči zbirali tudi podpise. Do danes so jih zbrali 7006, piše STA.

Na mirnem shodu so udeleženci občinske svetnike in predstavnike državnih ustanov ob prihodu na sejo pričakali v tišini. Zbralo se jih je okrog 400, mnogi so nosili različne transparente, na katere so med drugim zapisali: Kdo postavlja ceno življenju?, Če bi ostali tiho, bi bili sokrivi! ali Preteklost - azbest, sedanjost - izpusti, prihodnost - ???.

"Srednja Soška dolina dobesedno umira"

K udeležbi na shod je povabila civilna iniciativa Danes, ki je na svoji spletni strani zapisala, da zgodbe o azbestu v srednji Soški dolini še ni konec. "Srednja Soška dolina dobesedno umira. Za bolnike z azbestozo je dobesedno življenjskega pomena, kakšen zrak dihajo," so opozorili v iniciativi, še piše STA.

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011
Novice Kam z odpadki: sežigali bi jih tudi v Tešu 6 #video

Izredno sejo občinskega sveta z edino točko dnevnega reda, to je seznanitvijo s stanjem na področju okolja in zdravja v občini, je kanalska županja Tina Gerbec sklicala v skrbi pred onesnaževanjem okolja. Od pristojnih ustanov je zahtevala verodostojne podatke o tem, koliko je onesnaženo okolje v občini in kako to onesnaženje vpliva na zdravje ljudi.

Zato so na sejo, ki se je začela ob 16. uri, poleg predstavnikov Salonita vabljeni tudi predstavniki ministrstev za zdravje in za okolje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Registra raka RS, Zdravniške zbornice Slovenije in Agencije RS za okolje, kjer poteka postopek predpresoje prošnje Salonita za povečanje količine sežiga odpadkov, še piše STA.

Svetniki so na seji poskušali izvedeti, kako bi sežiganje odpadkov v Salonitu Anhovo vplivalo na onesnaževanje okolja. Zdravniki so večkrat poudarili, da so lahko izmerjene vrednosti posameznih onesnaževalcev pod mejnimi vrednostmi, problem pa je mešanica vseh skupaj, ki je lahko zelo nevarna, piše STA.

onesnaženje zraka | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Onesnaženja se ne sme meriti v zraku, pač pa v tleh"

Zdravnica Metoda Dodič Fikfak je izpostavila še, da se onesnaženja ne sme meriti v zraku, pač pa v tleh, kjer se odlagajo vse snovi v okolju.

Janja Turšič iz Agencije RS za okolje (Arso) je povedala, da onesnaženja z delci PM 10 na območju kanalske občine ni nad mejno vrednostjo. Precej pa k temu prispevajo okolje samo, prevetrenost doline in temperatura zraka, še piše STA.

Oglasila sta se tudi predstavnika Salonita Anhovo. Predsednik uprave Julijan Fortunat je povedal, da so se še pred dokončno odločitvijo Arsa zavezali, da bodo začeli celovito neodvisno analizo vplivov razvojnih načrtov cementarne na okolje in zdravje ljudi. "K izdelavi analize bomo povabili čim širši krog strokovnjakov s področja okolja in zdravja. Zaradi zagotavljanja transparentnosti in konstruktivnega dialoga bomo sodelovanje omogočili tudi vsem zainteresiranim deležnikom," je zagotovil po poročanju STA.

Ne spreglejte