Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
19.55

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Natisni članek

Bled turizem

Četrtek, 28. 12. 2017, 19.55

6 let, 3 mesece

Pred 12 leti sta imela na Bledu prvi zmenek. Zdaj se rada vračata. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Leto 2017 je za slovenski turizem rekordno. Že novembra smo presegli lansko leto, ki je bilo prav tako rekordno. Sprehodili smo se po Bledu in preverili, kako so tuji turisti izvedeli za našo državo in zakaj se radi vračajo.

Video: Planet TV

Jezero z edinim slovenskim otokom že leta privlači turiste. Če je bil še avgusta z njimi prenasičen, je Bled danes obiskalo manj turistov. Za to je bilo morda krivo vreme ali pa to, da bo večina na Bled prišla šele jutri in tam preživela vstop v novo leto. Na Bledu so danes čez dan izmerili štiri stopinje Celzija. Deževalo je, a turisti so kljub temu dokazali, da ena izmed najbolj priljubljenih destinacij v Sloveniji živi tudi v slabih vremenskih razmerah.

"Majhno in ljubko"

"Zelo lepo je, je majhno in ljubko," je svojo izkušnjo opisalo dekle iz Francije. Na Bled se z družino vrača tudi Barbara iz Italije, ki je pred štirimi leti tu že preživela prelepe počitnice.

Pred 12 leti sta imela na Bledu prvi zmenek

Sem se vračata tudi Katia in Nicola iz Italije, ki sta imela na Bledu pred 12 leti prvi zmenek. "In tu sva pustila svoje srce. Zaljubljena sva v Ljubljano, Škofjo Loko, Ilirsko Bistrico in Bužine. Ko imava čas, vedno obiščeva Slovenijo," sta povedala.

Slovenija se ne uvršča v sam vrh najbolj zaželenih destinacij zaman. Njene lepote so prepoznali številni tuji mediji, na naslovnicah pa se največkrat znajde idilična podoba jezera z otokom, gradom in gorami v ozadju.

Slovenija Bled | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Minister meni, da je rast v turizmu zasluga promocije

"Imamo 17 odstotkov več prihodov turistov in v denarju smo tudi že po 10 mesecih presegli dve milijarde evrov prihodkov od tujskega turizma," je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Doda še, da lahko takšno rast v slovenskem turizmu pripišemo uspešni promociji.

Kako so tuji turisti izvedeli za Slovenijo?

Tuje goste na Bledu smo vprašali, kako so izvedeli za Bled in druge kraje v Sloveniji. Barbara Iz Italije je povedala, da je za to izvedela na spletu, na strani Visit Slovenia (Obišči Slovenijo). Turista iz Belgije pa sta na YouTubu pogledala veliko videoprispevkov, tam pa je bil vedno tudi kakšen oglas za Slovenijo.

Največ gostov pričakujejo v petek in soboto

Vendar hoteli na Bledu še niso polni. V Grand hotelu Toplice največ svojih gostov pričakujejo v petek in soboto, pravijo, da v povprečju tam ostanejo tri noči. Še večjo rast prilivov, presegli naj bi pet odstotkov, pa v prihodnjem letu pričakuje minister Počivalšek.

Turistični delavci so od začetka letošnjega leta do konca novembra našteli več kot 4,4 milijona turističnih prihodov in več kot 11,3 milijona turističnih prenočitev. To je 14 odstotkov več turističnih prihodov in 11 odstotkov več prenočitev turistov kot v istem obdobju lani. Po prenočitvah je bilo s tem že preseženo rekordno lansko leto.

Tuji turisti so v Sloveniji v prvih 11 mesecih leta ustvarili skoraj 7,7 milijona vseh turističnih prenočitev, kar je za 15 odstotkov več kot v istem obdobju lani, in več kot 3,2 milijona prihodov, kar pomeni 17-odstotno rast.

Domači turisti pa so ustvarili več kot 3,6 milijona prenočitev ali štiri odstotke več kot v istem obdobju lani in več kot 1,2 milijona prihodov ali šest odstotkov več, je sporočil državni statistični urad. (STA)
Ne spreglejte