Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
10.59

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

onesnaženje zdravje izpusti Sij Acroni Jesenice prah

Četrtek, 9. 11. 2023, 10.59

5 mesecev, 3 tedne

Prebivalci v strahu zaradi oblakov prahu iz jeklarne Sij Acroni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Krajani Koroške Bele in Slovenskega Javornika so v začetku tega tedna opozorili na izpuste prašnih delcev iz podjetja Sij Acroni. Zaznali so oblake neznanega prahu ter se ustrašili za svoje zdravje in življenjsko okolje. V podjetju so pojasnili, da je vzrok okvara na odpraševalni napravi, ki so jo že odpravili.

Kot so za STA zapisali v Skupini Sij, so v ponedeljek okoli 15.30 v Sij Acroniju zaznali enkratni izredni dogodek, in sicer okvaro na odpraševalni napravi, kar je povzročilo zadimljenost jeklarne in njene bližnje okolice. Poudarili so, da so takoj po odkritju okvare proizvodnjo v jeklarni zaustavili ter o dogodku obvestili najbližje krajane in okoljsko organizacijo Alpe Adria Green, naslednje jutro pa tudi pristojni inšpektorat za okolje.

Pojasnili so, da se je izredni dogodek zgodil zaradi povečanega obsega padavin, ki so povzročile okvaro sonde in s tem kratkotrajno odprtje lopute odpraševalne naprave. Proizvodnjo v jeklarni so ponovno zagnali okoli 16.50, ko so sondo zamenjali. "Zaradi enkratnega izrednega dogodka ni prišlo do povečanih emisij trdnih delcev v okolici jeklarne in širši okolici," so zagotovili in dodali, da je v sredo podjetje obiskal tudi okoljski inšpektor, ki mu bodo posredovali podrobnejša poročila.

Zanikali očitke krajanke

Ob tem so v Skupini Sij zanikali očitke, da bi šlo za kakršnekoli kontinuirane izpuste. Te Sij Acroniju očita ena od krajank, ki je v imenu okoliških prebivalcev medije obvestila o prašnih izpustih podjetja. Zapisala je, da Sij Acroni iz svojih obratov spušča v okolje oblake neznanega prahu že od prejšnje nedelje. Poudarila je, da je situacija katastrofalna ter da se prebivalci bojijo za svoje zdravje in življenjsko okolje.

Kot je navedla, imajo najbližji domačini okenske police, balkone in fasade povsem prekrite s prahom, za katerega ne vedo, kaj sploh vsebuje. Prav tako imajo težave pri zračenju hiš in stanovanj. Izpostavila je, da umazana industrija domačinom uničuje zdravje in kakovost življenja, jim povzroča finančno škodo, onemogoča kmetijstvo, turizem in trajnostni razvoj.

"Kot da ni že dovolj plaz, ki nam krajanom Koroške Bele visi za vratom na eni stani, nam na drugi strani življenje močno otežuje še umazana industrija, ki si je domala priredila že vsak košček tega območja in ga spremenila v industrijsko degradirano območje," je zapisala avtorica pisma.

Iz Skupine Sij pa so za STA naknadno sporočili, da je družbi Sij Acroni v desetletnem obdobju večjih naložb od leta 2010 dalje uspelo količino prahu iz izpustov znižati za skoraj dve tretjini. Dodatno zmanjšanje vplivov na okolje so dosegli z naložbo v linijo za magnetno separacijo konec leta 2021. V zadnjih 15 letih so tako, kot so poudarili, izvedli za 428 milijonov naložb v najboljšo razpoložljivo in okolju prijazno tehnologijo.

Slovenska industrija jekla
Novice V Sij Acroniju zaradi poškodbe opreme za več mesecev ustavljajo del proizvodnje
Ne spreglejte