SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Praznovanje 2. maja ostaja slovenska posebnost

3

termometer

Dvodnevno praznovanje dela ostaja slovenska posebnost, in to kljub vztrajnim opozorilom gospodarstva, da to pomeni dodatni strošek in nezaželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji praznujemo tudi 2. maja, ki je prav tako dela prost dan (pri čemer je letos na soboto). Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dni, v Evropi pa je to dela prost dan le v Srbiji in Ukrajini.

En delovni dan bi v povprečju povečal BDP za okoli 35 milijonov evrov Na statističnem uradu so na vprašanje STA, ali je mogoče oceniti, koliko bi ukinitev tudi 2. maja pomenila za bruto domači proizvod (BDP), odgovorili, da so naredili le oceno, da bi en delovni dan v povprečju povečal BDP za 0,1 odstotka oziroma za okoli 35 milijonov evrov. To velja ob predpostavki, da so vsi preostali pogoji nespremenjeni, in ne glede na to, kdaj v letu je tak dan. Ocene, kakšna bi bila razlika, če bi bil ta delovni dan na začetku leta ali sredi leta, za zdaj na uradu nimajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin