SiolNET. Novice Slovenija
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor: odpoklicali so zdravilo za zdravljenje multiple skleroze

0,47

termometer

Zdravilo zinbryta

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila takojšen odvzem dovoljenja za promet z zdravilom za zdravljenje multiple skleroze zinbryta (daklizumab) in takojšen umik zdravila s trga zaradi 12 primerov hudih vnetnih bolezni možganov, vključno z encefalitisom in meningoencefalitisom. V treh primerih je bil izid smrten. Zdravilo je dostopno tudi v Sloveniji.

Predhodni pregled razpoložljivih podatkov kaže, da so imunske reakcije, o katerih so poročali v teh primerih, lahko povezane z zdravilom Zinbryta. Zinbryta je lahko povezana tudi s hudimi imunskimi reakcijami, ki prizadenejo več drugih organov.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom Biogen Idec je že prostovoljno zahteval umik dovoljenja za promet z zdravilom in obvestil EMA, da bo prekinil tudi klinične študije, ki jih izvajajo z zdravilom.

Z namenom zaščite zdravja bolnikov je EMA priporočila takojšen odvzem dovoljenja za promet z zdravilom v EU in odpoklic zdravila iz lekarn in bolnišnic.

Zdravniška in lekarniška zbornica obveščeni

O prepovedi predpisovanja zdravila je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke že obvestila slovensko zdravniško in lekarniško zbornico. Podatka o tem, koliko pacientov je uživalo omenjeno zdravilo, javna agencija za zdravila nima.

Vprašanja o številu pacientov, ki uživajo omenjeno zdravilo, smo poslali tudi na lekarniško in zdravniško zbornico. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin