SiolNET. Novice Slovenija
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor: odpoklicali so zdravilo za zdravljenje multiple skleroze

0,47

termometer

Zdravilo zinbryta

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila takojšen odvzem dovoljenja za promet z zdravilom za zdravljenje multiple skleroze zinbryta (daklizumab) in takojšen umik zdravila s trga zaradi 12 primerov hudih vnetnih bolezni možganov, vključno z encefalitisom in meningoencefalitisom. V treh primerih je bil izid smrten. Zdravilo je dostopno tudi v Sloveniji.

Predhodni pregled razpoložljivih podatkov kaže, da so imunske reakcije, o katerih so poročali v teh primerih, lahko povezane z zdravilom Zinbryta. Zinbryta je lahko povezana tudi s hudimi imunskimi reakcijami, ki prizadenejo več drugih organov.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom Biogen Idec je že prostovoljno zahteval umik dovoljenja za promet z zdravilom in obvestil EMA, da bo prekinil tudi klinične študije, ki jih izvajajo z zdravilom.

Z namenom zaščite zdravja bolnikov je EMA priporočila takojšen odvzem dovoljenja za promet z zdravilom v EU in odpoklic zdravila iz lekarn in bolnišnic.

Zdravniška in lekarniška zbornica obveščeni

O prepovedi predpisovanja zdravila je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke že obvestila slovensko zdravniško in lekarniško zbornico. Podatka o tem, koliko pacientov je uživalo omenjeno zdravilo, javna agencija za zdravila nima.

Vprašanja o številu pacientov, ki uživajo omenjeno zdravilo, smo poslali tudi na lekarniško in zdravniško zbornico. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Alex2017 / 08.03.2018. ob 17:01 0 0

    Jao jao, Biogen Idec bo prekinil tudi klinične študije, ki jih izvajajo z zdravilom... se pravi da je bilo zdravilo v obtoku se preden so bile studije dokoncane? Pa ne farmacija, k so tolk eticni, oni pa ze ne.

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin