Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
12.35

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

Natisni članek

vremenska napoved toča neurje nevihta vreme

Sreda, 13. 6. 2018, 12.35

5 let, 10 mesecev

Šmarje pri Jelšah: poplavilo središče #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27
Šmarje pri Jelšah | Foto Facebook

Foto: Facebook

Po napovedih vremenoslovcev so popoldne in zvečer predvsem v osrednjem in vzhodnem delu države možne pogoste nevihte s krajevno močnimi nalivi. V Šmarju pri Jelšah je poplavilo glavno cesto. V naslednjih dneh je zaradi lokalno močnih nalivov v preteklih dneh in napovedanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v osrednji in vzhodni Sloveniji

Popoldanska nevihta je v Šmarju pri Jelšah zalila glavno cesto skozi naselje. Pod vodo je tudi spodnja dvorana tamkajšnjega kulturnega centra in spodnji prostori Muzeja baroka. Poplavljenih je tudi nekaj stanovanjskih in poslovnih objektov pri šmarski cerkvi. Težave zaradi posledic neurja imajo tudi v Črni na Koroškem in Slovenj Gradcu.

Kot je še povedala tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, se je nad šmarsko policijsko postajo sprožil manjši plaz, ki pa samega objekta ne ogroža. Nekaj stanovanjskih objektov pa je poplavljenih tudi v Kristan vrhu.

Fotogalerija
1 / 11

Težave tudi drugod

Težave so tudi na Koroškem. V Črni se je popoldne na cesti proti Slemenu zaradi močnega dežja na cestišče sprožil manjši plaz. Posredovali so delavci cestnega podjetja VOC Celje, ki so cesto že očistili. Nekaj težav je bilo zaradi naraslih vodotokov, na enem mestu je pretok zaprla večja skala, a se je zadeva rešila, je povedala črnjanska županja Romana Lesjak. Tudi sicer je opozorila, da so problem veje, ki se nalagajo ob vodotokih in ovirajo pretoke.

Vodotoki so narasli in poplavljali tudi na nekaterih območjih Mestne občine Slovenj Gradec.

Šmarje pri Jelšah poplave | Foto: Facebook Foto: Facebook

Nevihta zalivala stavbe in podirala drevesa

Nevihta, ki se je po opoldnevu premikala preko Dolenjske in Posavja ni povzročila večjih posledic. Na Trebanjskem in v Posavju je padavinska voda zalila nekaj pritličnih stavb in kleti, močan veter je na cesti od Trebnjega proti Mirni podrl nekaj dreves. Ponekod so nalivi na ceste nanosili blato in pesek, kar so odstranili komunalni delavci.

Dolenjskih Toplicah je voda zalila prostore podjetja Črtalič, iz katerih so lokalni gasilci že izčrpali 25 kubičnih metrov vode, so dodali.

Na brežiškem centru so za območje Posavja navedli, da je padavinska voda na območju od Kostanjevice na Krki do Sevnice v manjšem obsegu zalila nekaj kleti. Kot so naknadno sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, je meteorna voda na Prešernovi cesti v Sevnici zalila kletne prostore policijske postaje. Gasilci so izčrpali okoli 400 litrov vode.

Večja možnost plazov

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

nevihta Celje | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Možnost neviht tudi zvečer in ponoči

Arso opozarja, da bodo danes popoldan, zvečer in ponoči ob močnejših nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti pa v osrednji in vzhodni Sloveniji. Možni so tudi zastoji meteorne vode.

Kisovec
Novice Deroča voda v Kisovcu za seboj pustila pravo razdejanje #foto #video

V četrtek bo pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bo ponekod v vzhodni polovici Slovenije še deževalo. Popoldne bo suho vreme. Pihal bo veter, na Primorskem šibka burja.

V Avstriji rdeč alarm na obmejnem območju 

Avstrijski meteorologi najhujše nevihte napovedujejo za območje ob meji s Štajersko in Pomurjem in so za omenjeno območje že izdali opozorilo. 

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je v torek v neurju, ki je prizadelo avstrijsko Štajersko, umrla ena oseba. V Gradcu je namreč zaradi močnega vetra na moškega padlo drevo.

Ne spreglejte