Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 1. 2017,
8.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

vreme mraz polarni mraz

Sobota, 7. 1. 2017, 8.03

6 let, 6 mesecev

Močni sunki vetra povzročali težave v različnih delih Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Led, mraz, zima | Foto STA

Foto: STA

Na območju izpostav Celje, Kranj, Ptuj in Slovenj Gradec je v petek močan veter razkrival strehe in ostrešja poslopij ter ponekod tudi podiral drevesa. Veter je sicer ponoči oslabel, nadaljuje pa se mrzlo in tudi suho vreme, zaradi česar se je povečala požarna ogroženost naravnega okolja.

V naselju Tlake pri Rogatcu je močan veter razkril streho gospodarskega poslopja, v naselju Okonina v občini Ljubno in na Zelenici v občini Tržič je razkril streho na stanovanjskem objektu, na cesti Cirila Tavčarja v občini Jesenice pa je močan veter odkril ostrešje šole.

V naselju Žerovinci v občini Ormož je močan sunek vetra podrl dimnik in poškodoval ostrešje na stanovanjski hiši. Gasilci so poškodovani dimnik odstranili in na poškodovani strehi zamenjali strešne letve ter okoli 20 metrov strešne kritine.

V naselju Placar v občini Destrnik se je zaradi močnega vetra podrlo drevo na daljnovod in potrgalo električne vodnike ter padlo na cestišče. Gasilci so ob tem zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega električarja, razžagali drevo in očistili cestišče ter pomagali delavcem Javnih služb Ptuj, ki so z delovnim strojem odstranili drevo s cestišča.

Podrto drevo je oviralo promet tudi na glavni cesti v naselju Spodje Javorje v občini Črna na Koroškem.

Gasilci so morali zaradi vnetih saj večkrat posredovati tudi v dimniških požarih.

Previdno pri uporabi ognja

Uprava za zaščito in reševanje opozarja, da se je zaradi daljšega obdobja suhega vremena krajevno, zlasti pa v submediteranskem delu države, nekoliko povečala požarna ogroženost naravnega okolja. Ta bo v prihodnjih dneh na območjih brez snežne odeje še nekoliko večja zaradi vetrovnega vremena. Svetujejo previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar.

Meteorologi so v zadnjih dneh opozarjali na vetrovno vreme z nizkimi temperaturami, zaradi česar je bil tudi občutek mraza izrazitejši. Zaradi polarnega zraka, ki je v petek zajel Slovenijo, se bo mrzlo vreme nadaljevalo. Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bodo jutranje temperature večinoma pod -10 stopinjami Celzija, tudi najvišje dnevne bodo v notranjosti Slovenije ostale pod lediščem.

 Zjutraj in dopoldne v nedeljo lahko predvsem na severovzhodu Slovenije rahlo naletava sneg. | Foto: Matej Leskovšek Zjutraj in dopoldne v nedeljo lahko predvsem na severovzhodu Slovenije rahlo naletava sneg. Foto: Matej Leskovšek

V nedeljo morda sneg

Sicer pa bo danes večji del dneva precej jasno, zvečer pa se bo v severni in vzhodni Sloveniji oblačnost povečala. Veter bo postopno oslabel tudi v severovzhodnih krajih. Ponoči se bo pooblačilo, le na zahodu bo še deloma jasno.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj sonca po predvsem v zahodnih krajih. Zjutraj in dopoldne lahko predvsem na severovzhodu Slovenije rahlo naletava sneg. V ponedeljek in torek bo na vzhodu države pretežno oblačno, drugod bo delno jasno. Še bo razmeroma mrzlo.

Hladen zrak je bil decembra pri severnem polu

Hladen zrak, ki bo danes dosegel Slovenijo, je bil konec leta 2016 še v neposredni bližini severnega pola, zato prinaša nizke temperature, ponekod pa tudi padavine. Z resnimi vremenskimi razmerami se soočajo tudi v drugod v Evropi. V Italiji in Nemčiji vztrajajo ekstremno nizke temperature, v nekaterih regijah tudi močan veter, na Balkanu pa močno sneži. Na hrvaški obali opozarjajo pred močno orkansko burjo.

Ne spreglejte