SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor: bodite previdni ob zaledenelih površinah

0,04

termometer

Šmartinsko jezero, led, zaledenelo jezero
Foto: STA

Agencija za okolje (Arso) opozarja, da led, ki se ob nizkih temperaturah že pojavlja na stoječih vodah, ponekod ni dovolj trden, da bi se po njem gibali. Ob zaledenelih površinah zato v prihodnjih dneh svetujejo veliko previdnost.

Ob tem so na agenciji na Twitterju objavili povezavo na pojasnila uprave za zaščito in reševanje z napotki za bolj varno gibanje na zaledenelih površinah, piše STA.

Ta poziva k upoštevanju prepovedi tam, kjer so v lokalni skupnosti gibanje po zaledeneli vodni površini prepovedali. Svetujejo, da preden se podamo na led, ocenimo njegovo debelino in barvo ter pregledamo razpoke in poslušamo poke. Kot so pojasnili, suhe razpoke ledu niso nevarne, je pa treba biti posebej pazljiv pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost.

Močno udarite po ledu

Za preverjanje nosilnosti ledu svetujejo, da po njem močno udarite z nogami, koničasto palico ali kladivom. Če se led pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen. Za natančnejšo meritev je treba izžagati kos ledu, izmeriti debelino in pogledati sestavo ledene kocke. Največjo nosilnost ima homogen led, ki je videti črne barve.

Za varno gibanje manjše skupine ljudi mora biti po njihovih navedbah led debel vsaj sedem centimetrov. Pri večji debelini dovoljene obremenitve naraščajo, vendar je treba upoštevati tudi varnostno razdaljo. Tako je lahko na površini 200 kvadratnih metrov, kjer je led debel deset centimetrov, 22 oseb, težkih po 75 kilogramov, če so te na razdalji treh metrov, piše STA.

Drsanje Foto: Reuters

Na upravi za zaščito in reševanje svetujejo, da preden se odpravimo na zaledenelo vodno površino, preverimo vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine, obvestimo bližnje, že vnaprej pa se seznanimo tudi s tem, kako ravnati ob nesreči. Na led se nikoli ne odpravimo sami, priporočljivo pa je tudi, da imamo s seboj zaščitno opremo, med drugim t. i. vpikač ali šilo in dolgo vrv, s katerima se lahko izvlečemo iz vode.

Kako ravnati, če se led zlomi

"Če opazite, da led okoli vas poka v koncentričnih krogih, morate takoj ukrepati, saj je to znak, da je led pod vami preveč obremenjen in se bo začel pogrezati," so zapisali na upravi za zaščito in reševanje. Če se je led pod nami vdrl, svetujejo, da poskušamo ostati mirni in zbrani ter pokličemo na pomoč, piše STA.

Če v bližini ni nikogar in ponesrečenemu samemu uspe zlesti nazaj na led, naj ne vstane takoj, temveč se nekajkrat zakotali stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno vdre. Tudi če ponesrečenemu priskoči na pomoč oseba, ki je v bližini, naj se ta približa leže.

Če pri sebi nima vrvi, naj poskuša poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi ponesrečenca lahko izvlekel iz vode. Ko je ta iz vode, je treba preprečiti njegovo nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, naj se ga preobleče v suha oblačila in se mu ponudi topel napitek.

V hladni vodi je namreč podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več, so še zapisali na upravi za zaščito in reševanje, kjer so omenjeno besedilo pripravili na podlagi napotkov in priporočil, objavljenih v Študiji o izdelavi meril za zagotavljanje varnega gibanja po zaledenelih površinah, še piše STA.

slovenska policija Novice Po padcu v zaledenel ribnik ogroženo življenje sedemletnega otroka Cerkniško jezero Novice Pozor: drsanje na Cerkniškem jezeru je tvegano #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin