SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar v Zalogu še vedno ni pogašen

0,23

termometer

 | Foto: Gašper Erjavec
Foto: Gašper Erjavec

Gasilci so na kraju požara, ki je v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu izbruhnil v četrtek popoldne, ponoči še vedno gasili tlečo maso iz plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, jo premetavali, gasili in premeščali. Do jutra jim je uspelo premetati do približno štiri petine požarišča, gašenje pa nameravajo do večera končati.

Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Blažič je povedal, da si je 75 gasilcev nočne intervencijske izmene pomagalo z dvema bagroma, do zdaj pa so pregledali in pogasili že skoraj glavnino požarišča.

Ob 7. uri je nočne gasilce zamenjala nova izmena, kot predvidevajo, naj bi gašenje do večera končali. Predvidoma v ponedeljek na pogorišču poleg policistov, ki so na območju požara stalno prisotni, pričakujejo še kriminaliste in druge preiskovalce.

Na pogorišču bo danes zvečer oz. danes ponoči ostala požarna straža, ki bo s požarom neposredno prizadeto območje morala predvidoma nadzirati še do konca prihodnjega tedna.

Na mestu požara je ostala gasilska straža. | Foto: Matej Leskovšek Na mestu požara je ostala gasilska straža. Foto: Matej Leskovšek

Še vedno svetujejo, naj se držijo zaprtih prostorov

Ker se s požarišča še vedno kadi - čeprav že opazno manj, dim pa je manj viden -, gasilci prebivalce bližnjih vasi še vedno opozarjajo, naj se na prostem ne izpostavljajo in naj se držijo zaprtih prostorov.

Rahel vonj po zažgani plastiki je bilo danes zjutraj zaznati tudi v približno osem kilometrov oddaljenem Novem mestu. Blažič je pojasnil, da gre za dim s pogorišča, ki se je ponoči zaradi nižjega zračnega tlaka razširil po dolini Krke, jutranje sonce pa ga bo segrelo in dvignilo višje v ozračje, je še dejal.

Preiskovalci požara na delu v ponedeljek

Preiskovalci si bodo pogorišče ogledali, ko bo to mogoče. Predvidoma v ponedeljek. | Foto: Ana Kovač Preiskovalci si bodo pogorišče ogledali, ko bo to mogoče. Predvidoma v ponedeljek. Foto: Ana Kovač Kot so povedali na Policijski upravi Novo mesto, se bodo njihovi preiskovalci na pogorišče podali takoj, ko bo to mogoče, predvidoma v ponedeljek.

Po podatkih novomeškega regijskega centra za obveščanje so gasilci v podjetju Ekosistemi v Zalogu v soboto zvečer nadaljevali gašenje požara, ki je izbruhnil v četrtek. Pri nočnem gašenju je skupaj sodelovalo 75 gasilcev iz Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto in prostovoljni gasilci iz Vavte vasi, Žužemberka, Uršnih sel, Šmarjete, Bele Cerkve, Orešja, Zbur, Škocjana, Bučke, Dol, Grmovlja, Tomažje vasi ter Zagrada.

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeškim in okoliškim gasilcem je uspelo požar v večernih urah omejiti, od petka zjutraj pa nadaljujejo gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in mogoče prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali. Ti so se lahko v petek zvečer vrnili na domove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin