Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 5. 2021,
16.16

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

14

Natisni članek

Slovenija zaloga darovanje kri

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 16.16

2 leti, 11 mesecev

Potrebujejo kri! Zaloge na spodnjih mejah, darujejo lahko tudi prebolevniki.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

14

darovanje krvi | Kljub manj prijavljenim krvodajalcev je bilo število odvzemov le nekoliko manjše kot predhodno leto, so pojasnili na Zavodu za transfuzijsko medicino in se tako v imenu bolnikov kot tudi transfuzijske službe zahvalili vsem krvodajalcem za darovano kri. | Foto STA

Kljub manj prijavljenim krvodajalcev je bilo število odvzemov le nekoliko manjše kot predhodno leto, so pojasnili na Zavodu za transfuzijsko medicino in se tako v imenu bolnikov kot tudi transfuzijske službe zahvalili vsem krvodajalcem za darovano kri.

Foto: STA

Zaloge krvi v Sloveniji so trenutno na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje in se potrebe po krvi povečujejo. Posameznik lahko daruje kri štiri tedne po tem, ko preboli covid-19, cepljeni proti novemu koronavirusu pa že dan po cepljenju, so sporočili z Zavoda za transfuzijsko medicino.

Na zavodu za transfuzijsko medicino prosijo krvodajalce, naj se še naprej odzivajo na vabila oziroma se sami prijavijo na odvzem krvi tako, da jih pokličejo in se dogovorijo o dnevu in uri prihoda. Informacije in kontaktne številke so dostopne na njihovi spletni strani.

Grafični prikaz trenutnega stanja zalog krvi po krvnih skupinah v Sloveniji. Vir: Zavod za transfuzijsko medicino | Foto: Grafični prikaz trenutnega stanja zalog krvi po krvnih skupinah v Sloveniji. Vir: Zavod za transfuzijsko medicino

Bolniki sicer tudi v času epidemije covid-19 potrebujejo kri. Kot so navedli na zavodu, so imeli le v prvem epidemičnem valu znižane potrebe po krvi, nato pa so bile le nekoliko nižje kot sicer.

Ob tem je transfuzijska služba skupaj z Rdečim križem prilagodila in spremenila organizacijo krvodajalskih akcij in izvedbo odvzemov krvi. Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli številne zaščitne ukrepe, med katerimi je bil najbolj zahteven ukrep telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in hkratno preverjanje ustreznosti za darovanje krvi. 

Tisti, ki so preboleli covid-19, lahko darujejo kri štiri tedne po preboleli bolezni covid-19, če so zdravi. Po cepljenju z najpogosteje uporabljenimi cepivi v Sloveniji, to so Pfizer, BioNTech, Moderna in AstraZeneca, pa lahko krvodajalci darujejo kri že 24 ur po cepljenju, če niso imeli kakšnih neželenih učinkov, so še sporočili. 

Danica Avsec
Trendi Darovanje organov: v praksi med darovalci več moških kot žensk
kri, darovanje
Novice "Le tretjina odvzetih plazem je primernih za zdravljenje covid-19"
Ne spreglejte