Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2023,
10.55

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

funkcija SDS Danijel Krivec

Sreda, 20. 9. 2023, 10.55

7 mesecev, 2 tedna

Poslanec SDS je več let kršil zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. | Po navedbah poslanca je občina Bovec združljivost preverjala pri KPK, a tam tega niso potrdili. | Foto Bojan Puhek

Po navedbah poslanca je občina Bovec združljivost preverjala pri KPK, a tam tega niso potrdili.

Foto: Bojan Puhek

Danijel Krivec, poslanec SDS in podpredsednik DZ, je vrsto let kršil zakon, ker je zasedal nezdružljivi funkciji, saj je bil do pred kratkim član sveta Javnega zavoda za turizem Dolina Soče. Sam pravi, da ni vedel, da je položaj nezdružljiv s poslansko funkcijo. Odstopil je šele julija letos, potem ko je protikorupcijska komisija uvedla postopek, poroča Dnevnik.

Protikorupcijska komisija (KPK) je junija letos zaradi suma nezdružljivosti funkcij na lastno pobudo uvedla postopek zoper podpredsednika državnega zbora Danijela Krivca. Poslanec SDS je bil namreč do nedavnega član sveta Javnega zavoda za turizem Dolina Soče. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije poslancem članstvo v javnih zavodih prepoveduje.

Novice Tudi poslanec SDS Danijel Krivec plagiator?

Krivec je s položaja odstopil v začetku julija, potem ko mu je komisija posredovala pojasnilo glede nezdružljivosti funkcij. Ker je Krivec odstopil že v času postopka, komisija nadaljnjih postopkov ni uvedla. Kršitev je trajala že dlje časa. Krivec je bil namreč poslanec SDS tudi v prejšnjem poslanskem mandatu, ki se je končal lani, pri čemer je bil član sveta omenjenega zavoda od leta 2017.

Krivec je v telefonskem pogovoru za Dnevnik dejal, da se je za odstop odločil po zahtevi, da se ponovno preveri, ali kot poslanec opravlja nezdružljivo funkcijo. Zatrdil je, da ni vedel, da krši zakon, in da bi se izognil "takšnim insinuacijam", zaprosil občino, da to preveri pri KPK. 

Na občini Bovec so pojasnili, da je po njihovem vedenju prejšnje vodstvo občinske uprave od KPK ustno pridobilo pozitiven odgovor glede združljivosti funkcij Krivca.

To sicer ni prvič, da je Krivec kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Leta 2010 je namreč kot župan Bovca podpisal sporazum o zavarovanju denarnih terjatev gospodarski družbi Golf Bovec in družbi Euroinvest ter tako s kršitvama dolžnega ravnanja omogočil navedenima družbama korist. S takšnim ravnanjem je uresničil znake korupcije, je leta 2012 ugotovila KPK, pa piše STA.

Krivec v postopku zaradi lobističnega stika 

Na KPK so za STA pojasnili, da so zoper Krivca v letu 2020 vodili tudi prekrškovni postopek, saj kot lobiranec ni posredoval zapisa o lobističnem stiku, in mu v njem izdali opozorilo. Pred tem so glede njega obravnavali tudi druge prijave, vendar niso ugotovili sumov kršitev, zato so njihovo nadaljnjo obravnavo zavrnili.

Trenutno pa KPK obravnava prijavo zoper Krivca v povezavi z delovanjem komisij Občine Bovec, ki pa so v fazi predhodnega preizkusa, zato podrobnejših informacij ne morejo podati. Dodali so, da ne vodijo postopka zoper konkretno osebo, ampak zbirajo podatke in pojasnila za razjasnitev dejanskega stanja.

Proslava ob dnevu državnosti
Novice Pirc Musar: Država smo ljudje, ne le peščica voditeljev
Novice Danijel Krivec o Igorju Zorčiču: To je naredil in bila je dobra šola zanj
Zastave pred parlamentom
Novice Bodo župani spet lahko poslanci?
Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.
Novice SDS s predlogom za novega podpredsednika DZ
Ne spreglejte