Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2013, 10.55

8 let

Tudi poslanec SDS Danijel Krivec plagiator?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med domnevnimi prepisovalci diplom se je znašel tudi poslanec SDS in nekdanji bovški župan Danijel Krivec.

Kot navajajo Finance, so odkrili, "da so celi odstavki iz njegove diplome skoraj identični tistim v diplomi njegovega nekdanjega podrejenega v Elektru Primorska. Kljub identičnim odstavkom v dveh diplomskih nalogah Danijel Krivec, poslanec SDS in avtor poznejše naloge, trdi, da ni prepisoval."

Na Financah so namreč našli dve diplomski nalogi z naslovom "Rešitev oskrbe z električno energijo zgornjega dela doline Trente, v katerih se ponavljajo tudi celotni odstavki, celo zaključek je skoraj identičen", navajajo še, da je skoraj identična tudi zahvala, zelo podobni pa sta tudi kazali ter sam potek diplome. Krivčeva diploma je sicer nekoliko razširjena, dodajajo na Financah.

Kot še pišejo, je s prvo diplomo oktobra 2001 na višji strokovni šoli za elektroenergetiko diplomiral Stojan Kragelj, z drugo pa septembra 2002 na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko Danijel Krivec.

Krivec krivdo zanika "Diplomsko nalogo sem imel večinoma pripravljeno pred diplomo gospoda Kraglja, s katerim sva bila sodelavca in dobra prijatelja. Zaradi zahtev v družbi se je moral gospod Kragelj izobraževati ob delu. V okviru dokončanja izobraževanja je moral pripraviti tudi zaključno nalogo, pri kateri pa smo mu sodelavci veliko pomagali. Ob tem sem seveda dopolnjeval tudi svojo diplomsko nalogo. Zato ne morem reči, da je gospod Kragelj prepisoval. Sem mu pa veliko pomagal pri pisanju naloge. Sam sem diplomiral kasneje kot gospod Kragelj, ker sem ob pisanju diplome moral opraviti tudi še nekatere izpite." je dejal Danijel Krivec.

Njegov mentor, sicer že upokojeni mentor prof. Peter Žunko, pa: "Gospod Krivec je bil v času dela za diplomsko nalogo pogosto na pogovorih pri meni na fakulteti, vem, da je delo opravil poglobljeno in vestno ter da je upošteval moje pripombe. Zagovor je pred avditorijem opravil uspešno."

Krivec še dodaja, da sicer ni pristaš teorije zarot, vendar meni, da so zgodbo o domnevnem plagiatorstvu njegovega dela sprožili tisti, ki želijo dodatno zabijati žeblje v javnomnenjsko podobo vladajoče koalicije in predsednika vlade Janeza Janšo, saj je znano, da sta tudi osebna prijatelja. Zgodba o domnevnem plagiatorstvu diplomskega dela pa po njegovem mnenju sodi tudi v okvir sistematičnega zniževanja kredibilnosti poslancev Državnega zbora, ki smo mu priča v zadnjem letu.

Fakulteto zaprosil za vsebinsko preverjanje naloge "Ker se v medijih pojavljajo nekateri očitki v zvezi z mojim delom, sem Fakulteto za elektrotehniko že danes zjutraj zaprosil za vsebinsko preverjanje rezultatov in zaključkov naloge. Dokler omenjeni postopki ne stečejo in dokler vsebinsko preverjanje ne bo zaključeno, pa ocenjujem, da dodatna pojasnila z moje strani niso potrebna," je ob tem še zapisal Krivec.

Prodekan za študijske zadeve na fakulteti za elektrotehniko Igor Papič pa je dejal, da konkretnega primera ne more komentirati, ker ga ne pozna. "Pri takih zadevah se gleda vsebinsko, kakšni so sklepi diplomskega dela, ne pa, recimo, koliko odstotkov domnevnega plagiata diplomskega dela se ujema z izvirnikom."

Ne spreglejte