Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
22.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivan Vogrin kandidat za mandatarja predčasne volitve

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 22.02

8 let

Poslanec Ivan Vogrin s kandidatom za mandatarja, kdaj bodo volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nepovezani poslanec Ivan Vogrin bo danes predvidoma predstavil ime kandidata za mandatarja. Kot pravi, ima zbranih več kot deset podpisov poslancev, kolikor jih je potrebnih za vložitev kandidature.

Za Pop TV je Ivan Vogrin dejal, da je kandidat za mandatarja poslovnež slovenskega rodu, ki živi in dela v tujini in je Slovencem precej neznana oseba.

Če bo Vogrin s skupino poslancev tudi formalno predlagal mandatarja in če kandidat ne dobi podpore v DZ, se lahko datum volitev premakne na konec julija ali celo v avgust, kar bi bilo lahko ustavno sporno. Doslej se je kot datum predčasnih volitev omenjal 13. julij, ko nastopi zadnja nedelja pred parlamentarnimi počitnicami.

Pahor se je odpovedal iskanju mandatarja, na vrsti so poslanci Potem ko se je predlaganju mandatarja odpovedal predsednik države Borut Pahor, je začel teči 14-dnevni drugi krog ‒ izteče se ta četrtek ‒ v katerem lahko poleg predsednika države svojega kandidata predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Če bi Vogrin predlog za mandatarja vložil v četrtek, bi moralo biti morebitno glasovanje o "Vogrinovem mandatarju" najpozneje v četrtek, 5. junija. Glasovanje je treba namreč opraviti najhitreje 48 ur in najpozneje sedem dni po poteku omenjenega 14-dnevnega roka. Če kandidat takrat ne bi bil izvoljen, se lahko poslanci z večino glasov v 48 urah odločijo, da ponovijo volitve za predsednika vlade. Volitve morajo biti izpeljane najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po sprejemu sklepa državnega zbora o tretjem krogu.

V zadnjem krogu je dovolj navadna večina V zadnjem krogu, ki bi bil tako najpozneje 14. junija, za izvolitev predsednika vlade ni več potrebna absolutna, ampak navadna večina, torej večina navzočih poslancev. Če tudi v tretjem krogu noben kandidat ne dobi potrebne večine glasov, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve.

Ker morajo biti predčasne volitve izpeljane najprej v 40 dneh in najpozneje v 60 dneh od razpustitve državnega zbora, bi bil prvi mogoči datum volitev 27. julij, najpozneje pa bi jih lahko izvedli 10. avgusta.

Avgust za volitve ni primeren, tudi septembra težko Predvsem avgust bi lahko bil sporen iz ustavnopravnih razlogov. Pravni strokovnjaki, ki so se pred časom zbrali na posvetu pri predsedniku države, so bili enotni, da je avgust neprimeren mesec za izvedbo volitev in tudi volilnih opravil. Ker pod volilna opravila spada tudi predvolilna kampanja, ki navadno traja mesec dni, je neprimeren za izvedbo volitev lahko tudi september.

Stranka Solidarnost je že pred časom napovedala ustavno presojo, če bodo volitve razpisane v obdobju poletnih dopustov in parlamentarnih počitnic.

Ne spreglejte