Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
18.19

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Natisni članek

stanovanje poslanci Državni zbor nepremičnine najemnine

Petek, 29. 6. 2018, 18.19

5 let, 9 mesecev

Kako je videti poslansko stanovanje za 170 evrov #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Vsi poslanci, ki živijo več kot 60 kilometrov iz Ljubljane, so upravičeni do poslanskega stanovanja, ki so cenovno ugodna. Mesečne cene poslanskih stanovanj v Ljubljani so od 90 evrov za 20 kvadratnih metrov do 300 evrov za 66 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Nekateri poslanci pa stanovanja ne plačujejo in povzročajo hrup.

Kljub temu da se poslanci raje na delovno mesto vozijo in ob tem dobijo povrnjene visoko plačane potne stroške, je poslansko stanovanje odlična priložnost za mlade politike. Še pred dopolnjenim tridesetim letom lahko tako pridejo do svojega stanovanja.

Poslanci bodo plačali 300 evrov, drugi 600 evrov ali več

Poslanci bodo za 66 kvadratov veliko stanovanje plačali 300 evrov. Realne najemnine na trgu nepremičnin v prestolnici so precej višje. Za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani boste morali na primer mesečno odšteti okoli 600 evrov ali več.

Za 39 kvadratnih metrov veliko stanovanje s parkirnim mestom v garaži pa bodo poslanci plačevali 170 evrov. Na trgu najem takšnega stanovanja stane od 400 evrov. 

Najela stanovanje, čeprav sta doma blizu službe

Takšno priložnost bivanja so v prejšnjem mandatu izkoristili Miha Kordiš, Žan Mahnič in Luka Mesec. Kordiš in Mahnič sta tako živela v poslanskem stanovanju kljub svojemu domačemu domu, ki je bil od stanovanja oddaljen v Kordiševem primeru 23 kilometrov in v Mahničevem 38 kilometrov. Mesec je ključe stanovanja vrnil že po pol leta.

Fotogalerija
1 / 16

Stanovanja so v središču Ljubljane in so dobro opremljena ter imajo svoj parkirni prostor. Željo, v katerem stanovanju bi radi živeli, lahko izrazijo poslanci sami. Zaradi nižjih stroškov je več povpraševanj po manjših stanovanjih. 

nepremičnine hiša dom
Novice Zaradi novega zakona se je prodaja nekaterih nepremičnin ustavila

Potožil, da je 280 evrov preveč za najemnino

Ugodnosti pa kljub nizkim cenam še vedno ne zadostijo vsem pričakovanjem poslancev. Nekdanji poslanec SNS Bogdan Barovič je leta 2010 celo potožil, da je 280 evrov, kolikor je plačeval za stanovanje, preveč. 

Poslanci morajo živeti sami, ob njih so lahko tudi otroci, ki študirajo

V stanovanjih morajo poslanci načeloma živeti sami, saj tako navaja pravilnik. S posebnim dovoljenjem lahko med študijem z njimi živijo tudi njihovi otroci. Poslancem je v stanovanju dovoljeno kaditi, družbo jim lahko delajo tudi hišne živali. Posebnih omejitev nimajo, živeti morajo le v skladu s hišnim redom.

stanovanje dom
Novice Cene nepremičnin so se spet zvišale

Spregledal položnice in tri leta ni plačeval najemnine

Poslanci pa kljub svobodi izbiranja in bivanja v stanovanju povzročajo nevšečnosti, ki jih njihovi funkciji ne bi pripisali. Pred leti je eden od poslancev na pritožbe sosedov dobil opozorilo zaradi hrupa, leta 2009 pa poslanec SDS Branko Marinič kar tri leta ni plačeval stroškov najetega stanovanja. Položnice je bojda spregledal.

Vila z bazenom v Portorožu
Novice V Sloveniji se prebuja tudi trg luksuznih nepremičnin
Stanovanje v Berlinu
Novice Kako veliko stanovanje za tisoč evrov dobimo v Ljubljani in na Dunaju
Ne spreglejte