Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2012,
16.27

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poslanci fiskalno pravilo

Petek, 6. 4. 2012, 16.27

4 leta, 11 mesecev

Poslanci vladajoče koalicije podpirajo predlog fiskalnega pravila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanske skupine vladajoče koalicije podpirajo predlog vlade za vnos fiskalnega pravila o uravnoteženem proračunu v ustavo, saj se zavedajo, da dane razmere zahtevajo ukrepanje.

Opozicijski poslanci so medtem nekoliko zadržani. Danes se izteče rok, ko morajo poslanske skupine stališča posredovati predsedniku ustavne komisije Gregorju Virantu.

"Nujno je potrebno vzpostaviti okvir, ki bo zagotavljal vzdržnost javnih financ" Člani poslanske skupine SDS zagovarjajo predlog vlade za vnos zlatega pravila v ustavo "brez vsakega nepotrebnega odlašanja, torej takoj", je v stališču poslanske skupine zapisal član ustavne komisije Branko Grims.

Umestitev fiskalnega pravila v ustavo v celoti podpirajo tudi v poslanski skupini Državljanske liste Gregorja Viranta. Zavedajo se, "da je nujno vzpostaviti okvir, ki bo zagotavljal vzdržnost javnih financ, učinkovito upravljanje z javnimi financami in makroekonomsko stabilnost", je v imenu poslanske skupine zapisala članica ustavne komisije Katarina Hočevar.

"Sprememba ustave v tej smeri je nujna" Vnos omenjenega pravila v ustavo podpirajo tudi poslanci DeSUS. "Zavedamo se, da je sprememba ustave v tej smeri nujna zaradi vsesplošne gospodarske in družbene krize, v končni fazi pa tudi zaradi zaveze, s katero bo Slovenija v skladu z medvladno pogodbo 25 članic EU o fiskalnem paktu v ustavno vnesla fiskalno pravilo," je zapisala Marjana Kotnik Poropat.

V SLS so zapisali, da absolutno podpirajo zapis fiskalnega pravila v ustavo. "Nesporno dejstvo je, da je uveljavljeni pristop k reševanju gospodarske krize otežen predvsem zaradi problema visoke zadolženosti razvitih držav," so zapisali. Ob tem dodajajo, da je nujno, da v najkrajšem možnem času stabiliziramo javne finance in s fiskalnim pravilom tudi dolgoročno zagotovimo vzdržnost in uravnoteženost proračunskih prihodkov in odhodkov.

"Vlada mora izkazovati občutek za odgovornost do stanja javnih financ" "Breme sedanjega trošenja se ne sme več prenašati na prihodnje generacije, vsakokratna vlada pa mora izkazovati občutek za odgovornost do stanja javnih financ, tudi v obliki ustvarjanja presežkov v obdobjih večje gospodarske rasti in ustvarjanju rezerv za poznejše potrebe," so dodali.

Podporo vnosu fiskalnega pravila v ustavo so napovedali tudi poslanci NSi. Član ustavne komisije iz omenjene poslanske skupine Matej Tonin je spomnil na vsebino delovnega osnutka zakona o fiskalnem pravilu, v katerem je predvidena ustanovitev fiskalnega sveta.

"Sprašujem se o potrebnosti ustanavljanja tovrstnega organa. To funkcijo bi lahko opravljala Banka Slovenije ali Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, ki razpolagata s potrebnim znanjem in podatki," je zapisal Tonin.

V Pozitivni Sloveniji so presenečeni nad časovnimi roki vladnega predloga V opozicijskih strankah so medtem zadržani. V poslanski skupini Pozitivne Slovenije so presenečeni nad naglico oz. časovnimi roki za odločanje o vladnem predlogu fiskalnega pravila.

Kot je v sredo zapisal član ustavne komisije Jani Möderndorfer, vlada še ni posredovala zahtevanih podatkov oz. finančnih projekcij, kaj bi uveljavitev fiskalnega pravila pomenila za državni proračun za naslednjih nekaj let. Poslanci Pozitivne Slovenije stališča do osnutka vladnega ustavnega zakona zato še niso oblikovali.

Poslanci SD se strinjajo s stališči, ki jih je oblikovala strokovna skupina Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je povedal, da so želeli v njihovi poslanski skupini počakati na stališče strokovne skupine, ki je obravnavala predlog vlade za vnos fiskalnega pravila v ustavo. Poslanci SD se strinjajo s stališči, ki jih je oblikovala strokovna skupina, in jih bodo na ustavni komisiji tudi podprli, je povedal Veber.

"Strokovna skupina je ugotovila, da je gradivo, ki ga je posredovala vlada, neprimerno in da ga je treba oblikovati na povsem drugačnih izhodiščih. Tako da o drugem, kot o izhodiščih strokovne skupine, ni mogoče glasovati, ker ni niti pripravljenega besedila. Šele po sprejemu sklepov strokovne skupine se pristopi k oblikovanju novega besedila, ki bi bilo potem recimo vpisano v ustavo in zakon, ki bi pomenil izvedbo tega določila," je pojasnil Veber.

"Vladni predlog je v določenih delih neustrezen" Strokovna skupina pri ustavni komisiji DZ je v četrtek načeloma sicer podprla predlog za vnos fiskalnega pravila v ustavo, a je opozorila, da je vladni predlog v določenih delih neustrezen. Skupina zato predlaga, da se ga v določenih delih spremeni in dopolni, želi pa, da se predlog spremembe ustave obravnava vzporedno s predlogom izvedbenega zakona.

Strokovno skupino poleg koordinatorja Mira Cerarja sestavljata še ustavna pravnika Lojze Ude in Tone Jerovšek, iz ekonomske stroke pa so v njej Žiga Andoljšek, nekdanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar, Igor Masten, vrhovni državni revizor Jorg Kristijan Petrovič in Tine Stanovnik.

Ne spreglejte