Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2018,
19.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Državni zbor seja Miro Cerar

Petek, 16. 3. 2018, 19.42

6 let, 1 mesec

Poslanci razpravljali o prihodnosti in nabirali politične točke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

DZ danes na zahtevo poslancev NSi, ki so se jim pridružili tudi poslanci SDS, na izredni seji razpravlja o prihodnosti Slovenije. Iskati je treba rešitve za boljšo prihodnost, so poudarili predlagatelji, medtem ko je bilo od preostalih poslancev mogoče slišati očitke, da so poslanci NSi in SDS sejo "izrabili" za nabiranje političnih točk pred volitvami.

Kot je v imenu predlagateljev dejal Matej Tonin (NSi), so se doslej v DZ premalo pogovarjali o prihodnosti in preveč o preteklosti; pomembno je, da se politika osredotoča na stvari, ki jo čakajo v prihodnosti, to je namen te seje.

Evropska komisija, OECD in tudi urad vlade za makroekonomske analize in razvoj po njegovih besedah opozarjajo na težavo staranja prebivalstva, da je treba začeti intenzivno zmanjševati javni dolg in da je treba spremeniti poslovno okolje, tako da bo bolj zanimivo in privlačno. In to so ključni izzivi, ki so pred državo, je poudaril Tonin.

Poslanec SDS Andrej Šircelj ga je dopolnil, da če govorimo o slovenski državi, potem moramo krepiti, zagotoviti obstoj in razvoj, ne samo države same po sebi, ampak tudi države s slovensko kulturo, slovensko umetnostjo in slovensko identiteto. Slovenkam in Slovencem je treba zagotoviti ustrezno kakovost življenja in ustrezno perspektivo, je poudaril.

Skupina poslancev je za sejo sicer pripravila vrsto priporočil vladi, med drugim o modernizaciji zdravstvenega in pokojninskega sistema ter davčnega in poslovnega okolja, a jih je matični odbor DZ zavrnil, zato DZ danes o njih ne bo glasoval.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je medtem poudaril, da se Slovenija tako kot ostale države stalno spopada s pomembnimi izzivi, ki potrebujejo odgovore in rešitve vsakokratne oblasti, tako izvršne kot tudi zakonodajne. Vlada se številnih izzivov zaveda in jih ves čas svojega delovanja naslavlja. Doslej je oblikovala številne rešitve: javni dolg se zmanjšuje, podjetja so v bistveno boljši kondiciji, poslovno okolje se postopno izboljšuje. Strinja se, da so na trgu dela potrebne izboljšave, a je treba doseči soglasje med vsemi družbenimi skupinami.

Očitki, da že iščejo glasove volilcev

Medtem ko so poslanci NSi in SDS naklonjeni priporočilom, pa so jim preostali poslanci očitali, da že iščejo glasove volilvcev. "Predlagatelji današnje nujne seje so zelo spretno namenili davkoplačevalski denar za izboljšanje svojih političnih programov, brezplačno reklamo, v prazno porabljen čas," je menil Franc Jurša (DeSUS) in dodal, da je politični boj na vrhuncu, sploh, če gledamo v luči odstopa predsednika vlade Mira Cerarja.

Tudi Jan Škoberne (SD) je menil, da gre za klasičen predvolilni trik desnice. "Modernizacija, ki jo predlagajo, je poceni predvolilni trik, s katerim se DZ kot zakonodajalec ne bi smel ukvarjati, če vprašate nas," je dejal, da predlagane modernizacije, reforme in poenostavitve, ki jih predlaga desnica, na koncu za ljudi ne pomenijo nič dobrega.

Luka Mesec (Levica) je bil kritičen do vlade, da nikoli ni imela dolgoročne ali srednjeročne razvojne strategije, a tudi predlagatelj ne gre dlje od pavšala. "Njihovi predlogi so predvolilni nastop združene desnice," je menil. Tudi Mesec je prepričan, da predlogi desnice niso dobri za državo.

Tudi Bojan Dobovšek (NP) je mnenja, da "smo že globoko v volilni kampanji". Odgovorno od DZ in političnih strank bi bilo, da v obdobju, ki ostaja do volitev, izbere tiste zakone, ki so nujno potrebni za boljše življenje državljanov, ne pa, da se DZ uporabi v propagandne namene, je dodal.

"Nič v državi ne propada, samo volitve so pred nami," pa je poudarila Andreja Potočnik (SMC) in rekla: "Današnja izredna seja je po meri in okusu opozicije, SDS in NSi sta se z roko v roki poenotili v stališču, da je treba odpreti sezono praznih obljub in ljudem sporočiti, da sistem propada ter se ruši, le da bo tokrat del opozicije svojo resnico državljanom prodajal v obliki priporočil vladi."

Politika mora dati odgovore za prihodnost državljanov

Jožef Horvat (NSi) je medtem poudaril, ne želijo ocenjevati dela vlade, ampak politika mora dati odgovore za prihodnost državljanov. V NSi ugotavljajo, da za oblikovanje normalne, boljše Slovenije nujno potrebujemo pravično domovino, močno gospodarstvo in varno življenje.

"Danes govorimo o prihodnosti Slovenije," pa je poudarila Suzana Lep Šimenko (SDS) in rekla, da v Sloveniji ne znamo izkoristiti potencialov, ki jih imamo. Najprej je treba državljanom omogočiti, da lahko svoje potenciale, svoje talente sploh razvijajo, ne pa da  jih na njihovi življenjski poti ovirajo ali izobraževalni sistem ali birokratske ovire javnega aparata.

Ne spreglejte