Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
21.01

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

poslanci Branko Grims Zoran Klemenčič sova

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 21.01

6 let, 4 mesece

Poslanci pogledali vohunom pod prste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Medtem ko zaposleni na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) še naprej stavkajo, so dobili obisk. Skupina poslancev, ki delujejo v okviru komisije DZ za nadzor nad obveščevalno-varnostnimi službami, je namreč nenapovedano prišla na Sovo.


Novinar: Vitomir Petrovič/Video: Planet TV

Zaposleni na Sovi so nezadovoljni zaradi slabih delovnih razmer in zaradi vodstva, danes pa je pri njih nenapovedan nadzor opravila politika. Malo po drugi popoldne je ekipa Planet TV edina ujela kombi s poslanci, ki so se na sedežu Sove v času kosila zadržali približno eno uro.

Edini, ki ne stavka, je hišnik

Novinar Planet TV Vitomir Petrovič je neuradno izvedel, da so sklep o stavki na Sovi sprejeli že pred skoraj enim mesecem, 15. novembra. Na Sovi stavkajo od 30. novembra opolnoči, torej že več kot 10 dni. Neuradno je edini na Sovi, ki ne stavka, hišnik, ki edini nima statusa uradne osebe. Dejstvo, da je ta informacija prišla v javnost, pa kaže predvsem na odpor do šefa Sove, Zorana Klemenčiča, je poročal Petrovič.

Zoran Klemenčič | Foto: STA , Foto: STA , Klemenčiča je Cerarjeva vlada na mesto direktorja Sove imenovala konec novembra 2014, potem ko je s tega mesta odstopil Andrej Oček. Klemenčič je bil pod ministrom Romanom Jakičem državni sekretar na ministrstvu za obrambo, vodil pa je tudi obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo. Po prihodu Janka Vebra na obrambno ministrstvo je Klemenčič odšel na inšpektorat za obrambo.

Lani se je moral Klemenčič zagovarjati zaradi očitkov v anonimki o korupciji in domnevnem neobvladovanju položaja na Sovi. Klemenčič je tedaj Cerarja prepričal s svojimi odgovori in ostal na položaju.

Podpora stavki?

Šef pristojne komisije za nadzor nad Sovo, poslanec SDS Branko Grims, je danes, še pred obiskom agencije, stavko posredno podprl: "Moj osebni predlog, ki ga je soglasno podprl KNOVS, pozneje pa državni zbor, je bil sprejet, in sicer da je treba za varnost nameniti dodaten denar. Pri policiji se je deloma to uresničilo, žal ostajata podhranjeni Sova in pa predvsem vojska kot temeljni steber slovenske državnosti. Zato je pa seveda odgovorna vlada."

Grims: Ne drži, da podpiram stavko
"Moja izjava, ki jo omenjate v članku z naslovom Poslanci pogledali vohunom pod prste, je bila izrečena v korist varnosti Slovenije in krepitev vseh za varnost zadolženih institucij in služb ter ni imela povezave s sedanjo stavko uslužbencev SOVE, zato je trditev, da gre za posredno podporo stavki, popolnoma neustrezna," nam je po objavi članka sporočil Branko Grims.

Klemenčič je poslancem zagotovil, da stavka v ničemer ne vpliva na operativno delo, ki jim ga nalaga zakon. Klemenčič je neuradno potrdil, da so v zvezi s stavko dobili kar nekaj vprašanj tujih služb, ki preverjajo, kaj se dogaja na Sovi ...

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je ob robu današnjih pogajanj o plačnih anomalijah v javnem sektorju dejal, da pogajanj o stavkovnih zahtevah na Sovi ni in se tudi na vladni ravni z zahtevami zaposlenih ne ukvarjajo. Pojasnil je, da imajo sicer zaposleni po zakonu nekatere omejitve pri stavki, toda vodstvo niti ni pripravilo akta, v katerem bi določilo, kaj se mora med stavko nemoteno izvajati.

Zaposleni na Sovi po Verkovih navedbah zahtevajo odpravo anomalij in primerljivost s plačami policistov, saj so nekatera primerljiva delovna mesta pri njih plačana slabše kot v policiji. Prav tako opozarjajo na kadrovsko podhranjenost na Sovi, ki da izvira iz časa varčevalnih ukrepov, in zahtevajo povečanje kadrovskega načrta.
STA
Ne spreglejte