Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DeSUS

Sreda, 20. 4. 2011, 15.24

8 let

Poslanci DeSUS-a o izstopu iz koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekateri izmed poslancev DeSUS-a so bili po prvih poročanjih o izstopu iz koalicije nad potezo Erjavca presenečeni, a so jih argumenti Karla Erjavca in Duše Trobec Bučan prepričali o nujnosti poteze.

Poslance DeSUS-a smo povprašali, ali podpirajo izstop iz koalicije, še posebej po prvih odzivih na potezo Erjavca, nad katero so bili nekateri vidno presenečeni. A po njegovem argumentiranju razlogov za izstop jih je ta očitno popolnoma prepričal, dokončno odločitev pa prepuščajo svetu stranke, ki bo o zadevi odločal 6. maja. Zanimalo nas je tudi, kako bodo na današnji seji državnega zbora glasovali o vladnih predlogih sprememb nekaterih zakonov – bodo še delovali kot del koalicije?

Zanoškar: Predčasne volitve edina rešitev Poslanec Matjaž Zanoškar je bil ob novici še najbolj presenečen, a je za SiOL povedal, da je bil nad izstopom res presenečen, saj se o čem takem prej v stranki niso nikoli pogovarjali, a ga zdaj popolnoma podpira. Prepričali so ga argumenti Erjavca in ministrice Trobec Bučanove: "Poleg vseh znanih argumentov Erjavca verjamem tudi ministričinim navedbam, da se ni mogla vklopiti v delo vlade, da so jo odstranili drugi, ki so se vtikali v njeno delo iz drugih resorjev, in tako dalje." Glede današnjega glasovanja pa je po njegovem mnenju najbolje, da poslanci DeSUS-a ostanejo tako imenovana tiha koalicija, zato bo podpiral vse dobre predloge in "glasoval za tiste, za katere vlada meni, da so dobri".

Na kratko je komentiral tudi stanje vlade, v katerem se mu kot najboljša rešitev zdijo predčasne volitve: "Tako koalicija kot opozicija se morata o tem dogovoriti, saj ni mogoče pričakovati, da se bo parlament sam razpustil. Menimo, da se ta agonija vlade žal ne more popraviti z nobenimi ukrepi."

Glavno besedo ima svet stranke

Joško Godec se v vsem strinja s sklepi izvršnega odbora DeSUS: "Na novinarski konferenci smo vse povedali, danes pa bodo sprejeli še ugotovitveni sklep, nato pa bodo naši organi stranke določili, kako in kaj." Poudarja, da je vse to določeno v poslovniku o delovanju poslanske skupine, zato namerava vse te odločitve spoštovati. Godec zato ni želel dodatno komentirati stanja in zaupa svetu stranke, ki bo imel zadnjo besedo. Kako bo glasoval danes o predlogih vlade? "Tako kot smo do zdaj – podpiramo predloge." Stvari zanj do uradne spremembe torej ostajajo enake, prav tako zaupa odločitvam stranke.

Klavora: Ne bomo nagajali

Vasja Klavora ima o aktualnih dogodkih mešane občutke: "Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Ampak pri tem je treba vedeti, da odločitve ni sprejel Erjavec sam, kot pogosto navajajo mediji, ampak po njegovem predlogu in izčrpnih pogovorih izvršilni odbor stranke." Kako naprej? Poslanec namerava podpreti vse današnje zakonske predloge, saj so pravno gledano še vedno v koaliciji: "Delali bomo konstruktivno ali po slovensko povedano: ne bomo nagajali."

Pokojninska reforma le vrh ledene gore

Poslanec Franc Jurša je potrdil, da je bil na včerajšnjem izvršnem odboru stranke tudi sam za izstop iz koalicije, zato se mu zdi poteza pravilna. Poudarja, da iz koalicije niso odšli zaradi kakršnihkoli zamer, ampak zato, ker so prepričani, da vlada v koalicijskem sporazumu ni uresničila niti ene točke DeSUS-a. Danes namerava podpreti tiste predlagane spremembe zakonov, za katere meni, da so dobri za male ljudi: "Nisem proti vsem predlogom in se bom odločal – kar se mi bo zdelo dobro, bom podprl."

Anton Urh je povedal, da nad odločitvijo ni bil presenečen, saj jo je glede na dogajanje v koaliciji pričakoval: "Moramo namreč vedeti, da v koalicijski pogodbi niso hoteli upoštevati niti enega člena in to nas je bolelo. Vrh ledene gore pa je bila seveda pokojninska reforma – vemo, da jo moramo izpeljati, a se nas kot koalicijskega partnerja sploh ne upošteva." Kljub temu vladne predloge namerava podpreti glede na to, da so do odločitve sveta stranke še vedno del koalicije, in to namerava spoštovati.

Ne spreglejte