SiolNET. Novice Slovenija
4,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci soglasno: pokojnine bodo višje še ta mesec

4,20

termometer

ženska upokojenka varčevanje pokojnina denar
Matični odbor je v sredo sprejel koalicijsko dopolnilo, po katerem bi se za 3,5 odstotka uskladile le pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, leta 2011 uveljavljene pokojnine bi se zvišale za 1,7 odstotka, preostale pa za odstotek.

DZ je danes z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.

Glede na novelo se bodo s 1. januarjem letos na omenjeni način dodatno uskladile pokojnine in drugi prejemki, razen dodatka za pomoč in postrežbo in letnega dodatka.

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati, tako da zdaj znaša še 3,5 odstotka, so povedali danes.

Vendar pa je koalicija vložila dopolnilo, s katerim so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V skladu z njimi primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oziroma so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.

Upokojenci Novice Dobra novica za upokojence finančna hiša Posel danes Koliko prihrankov bo dovolj za upokojitev? Finančna hiša Posel danes Skrivnost razkrita: to je najboljše varčevanje za pokojnino! Angela Merkel Novice Merklovi se obeta 15 tisoč evrov pokojnine na mesec

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin