Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 1. 2022,
9.25

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

32

Natisni članek

Slovenija upokojenci pokojnine Državni zbor

Četrtek, 13. 1. 2022, 9.25

2 leti, 3 mesece

Poslanci soglasno: pokojnine bodo višje še ta mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

32

ženska upokojenka varčevanje pokojnina denar | Matični odbor je v sredo sprejel koalicijsko dopolnilo, po katerem bi se za 3,5 odstotka uskladile le pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, leta 2011 uveljavljene pokojnine bi se zvišale za 1,7 odstotka, preostale pa za odstotek. | Foto Thinkstock

Matični odbor je v sredo sprejel koalicijsko dopolnilo, po katerem bi se za 3,5 odstotka uskladile le pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, leta 2011 uveljavljene pokojnine bi se zvišale za 1,7 odstotka, preostale pa za odstotek.

Foto: Thinkstock

DZ je danes z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.

Glede na novelo se bodo s 1. januarjem letos na omenjeni način dodatno uskladile pokojnine in drugi prejemki, razen dodatka za pomoč in postrežbo in letnega dodatka.

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati, tako da zdaj znaša še 3,5 odstotka, so povedali danes.

Vendar pa je koalicija vložila dopolnilo, s katerim so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V skladu z njimi primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oziroma so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.

Upokojenci
Novice Dobra novica za upokojence
finančna hiša
Novice Koliko prihrankov bo dovolj za upokojitev?
Finančna hiša
Novice Skrivnost razkrita: to je najboljše varčevanje za pokojnino!
Angela Merkel
Novice Merklovi se obeta 15 tisoč evrov pokojnine na mesec
Ne spreglejte