Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2019,
18.57

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Transparency International Slovenija Minis Ograje Bodeča žica

Četrtek, 7. 3. 2019, 18.57

5 let, 1 mesec

Posel z Minisom bi bil lahko vnaprej dogovorjen, Poklukar odredil revizijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Zgodba o rezilni žici vendarle ne bo usodna za zunanjega ministra in nekdanjega premierja Mira Cerarja. Tehnične ovire na meji je podjetje Minis za policijo v resnici postavljalo, še preden je zavod za blagovne rezerve z njim sklenil pogodbo, pravijo na notranjem ministrstvu. Direktor zavoda Anton Zakrajšek je v sredo namreč razkril, da jim je posel z žalskim podjetjem svetovala policija, a so javno dostopni dokumenti kazali na neskladje z njegovimi besedami.

Pogodba med ministrstvom in podjetjem Minis je bila sklenjena dva dni pozneje kot pogodba med Minisom in zavodom za blagovne rezerve. To bi lahko nakazovalo na vnaprej dogovorjen posel, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Na ministrstvu sicer pojasnjujejo, da je Minis prvi del postavljanja tehničnih ovir na meji s Hrvaško izvajal prek naročilnice.

Poklukar glede Minisa odredil izredno notranjo revizijo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v sredo odredil izredno notranjo revizijo postopkov nabav, povezanih s postavitvijo ograje na meji, ki so jih izvajale službe na ministrstvu za notranje zadeve. Kot je danes dejal novinarjem v Bruslju, se je za revizijo odločil zaradi medijskih poročanj o domnevnih nepravilnostih.

Kot je poudaril, da gre sicer za zgodbo prejšnje vlade, za katero je izvedel iz medijev. "Takoj ko sem videl, da je šlo za nepravilnosti in da je bilo omenjeno ministrstvo za notranje zadeve, sem odredil izredni revizijski nadzor nad vsemi postopki," je pojasnil minister in dodal, da ne ve, ali ministrstvo še sodeluje z Minisom. (STA)
bodeča žica
Novice Padla ovadba zaradi "tehničnih ovir". Nova zagata tudi za Cerarja? #video

"Ne vemo, kako je zavod prišel do izbranega ponudnika"

Po treh letih boja nevladne organizacije Transparency International Slovenija (TI) z birokratskimi mlini za vpogled v postopke nabave zavoda za blagovne rezerve so bile končno javno razkrite štiri pogodbe s podjetjem Minis v višini 3,8 milijona evrov. Zdaj v TI Slovenija iščejo žrtve, ki naj bi se ujele v nepravilnosti pri sklepanju posla za nakup bodeče žice in panelnih ograj.

"Zavod je postopal po izjemi od zakona o javnih naročilih. Pravzaprav še danes popolnoma ne vemo, kako je zavod za blagovne rezerve sploh prišel do izbranega ponudnika," je pojasnil predstavnik TI Slovenija Sebastijan Peterka.

Zakrajšek: Podjetje smo izbrali, ker je že sodelovalo z ministrstvom

Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je zadevo v sredo brez zadržkov pojasnil. Doslej mu je to namreč onemogočala oznaka interno, ki jo je nad vsem projektom zavarovanja meje s Hrvaško postavila tedanja vlada pod vodstvom Mira Cerarja.

"Na ozemljih, kjer ni bila določena meja, je ministrstvo za notranje zadeve izbralo najugodnejšega ponudnika za postavitev žičnate ograje. Izbrali so to podjetje. In ker je to podjetje že sodelovalo pri tem, smo tudi njih zaprosili, ker smo dobili še dodatna zaprosila za nabavo tako žičnate kot panelne ograje," razlaga Zakrajšek.

Jure Leben, Zdravko Počivalšek, Peter Gašperšič in Miro Cerar
Novice Vsi topovi so usmerjeni v SMC. Je naslednja na vrsti SD? #video

Ministrstvo pogodbo z Minisom sklenilo dva dni kasneje kot zavod za blagovne rezerve

Vendar pa pregled javno dostopnih pogodb notranjega ministrstva in zavoda za blagovne rezerve kaže, da je bila pogodba Minisa z ministrstvom sklenjena dva dni pozneje, čeprav naj bi ravno oni prvi sodelovali s podjetjem pri postavljanju tehničnih ovir. Še pred tem je zaradi nujnosti pričetka izvedbe postopka ministrstvo za notranje zadeve izdalo naročilnico Minisu v znesku 24 tisoč evrov.

V stranki SMC očitke o povezavah s podjetjem Minis zavračajo. Prejemniki posla v vrednosti devet milijonov evrov imajo namreč enak naslov kot lokalna pisarna Cerarjeve stranke v Žalcu. "Neke zgodbe več kot očitno prihajajo kot neka stara juha, ki se vedno znova pogreva in katere namen je diskreditacija stranke pred volitvami," je dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Zgodba je po njihovih besedah popolnoma nepovezana z dejstvom, da so bili poleg premierja iz kvote SMC takrat tudi gospodarski minister pa tudi notranja in finančna ministrica, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte