Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2020,
14.03

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

14

Natisni članek

COVID-19 okužba NIJZ Koronavirus

Petek, 2. 10. 2020, 14.03

3 leta, 6 mesecev

Porast okužb: "Podatki niso ugodni, niso pa niti dramatični" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

14

V Sloveniji so v četrtek potrdili 238 okužb z novim koronavirusom. Podatki o novih okužbah niso ugodni, niso pa niti dramatični, je dejala epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po njenih besedah so okužbe trenutno razpršene po vsej državi. Največ potrjenih okužb je v osrednjeslovenski regiji, kamor spada tudi Ljubljana, sledita pa mariborska in celjska regija. Kot glavna žarišča okužb je navedla nekatere srednje in osnovne šole ter domove za starejše na Koroškem in v Mariboru.

Epidemiologinja Eva Grilc z NIJZ je poudarila, da so okužbe z novim koronavirusom trenutno razpršene po vsej Sloveniji. "Največ potrjenih okužb je v osrednjeslovenski regiji, sledita mariborska in celjska regija. Glede žarišč okužb je znanih nekaj srednjih in osnovnih šol ter socialnih zavodov na Koroškem in v Mariboru," je pojasnila Grilčeva. Dodala je, da so ugotovili, da se posamezniki najpogosteje okužijo, ko so v karanteni ali ker so bili v stiku z okuženo osebo.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Ne udeležujte se zabav in praznovanj #video

Grilčeva: Podatki niso ugodni, niso pa niti dramatični

Kot je poudarila Grilčeva, današnji podatki o 238 novih okužbah niso ugodni, niso pa niti dramatični. Ljudi je pozvala, naj se izogibajo mestom, kjer se zadržuje veliko ljudi. "Bliža se sezona akutnih okužb dihal. Zaznavamo viruse navadnega prehlada in druge običajne viruse, ki krožijo v zgodnji jeseni," je poudarila epidemiologinja.

Iz tujine vnesenih okužb je po njenih besedah v zadnjih tednih malo, prejšnji teden jih je bilo skupaj 20, zato za zdaj še ne predstavljajo velike težave. "Večinoma se okužbe širijo v lokalnih skupnostih znotraj družin. Kar zadeva delo epidemiološke službe, smo na robu svojih zmogljivosti. V veliko pomoč so nam klicni centri in študentje medicine," je razložila Grilčeva.

Po njenih besedah nekateri okuženi še vedno nočejo razkriti svojih stikov. Na vprašanje, od kod vse prihajajo nove okužbe, je odgovorila, da za zdaj ne more reče, da bi, na primer, do novih okužb prišlo tudi v nekaterih nakupovalnih središčih. Glede okužb med zdravstvenimi delavci je dejala, da lahko okužbe izvirajo iz zasebnega življenja ali pa so povezane z nepravilno uporabo zaščitne opreme.

V javnosti je tudi veliko napačnih informacij o koronavirusu


Preberite še:

Koronavirus
Novice V četrtek potrdili 238 novih okužb #video
Melania in Donald Trump
Novice Donald Trump in Melania imata koronavirus #video

 

 

Ne spreglejte