Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
19.44

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Natisni članek

poplave občina Srečko Šestan Irena Majcen

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 19.44

6 let, 4 mesece

Poplave: država že leta zamuja z nujno sanacijo strug #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Poplave | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po zadnjem valu poplav se oglašajo domačini z območij, kjer država že leta zamuja z nujno sanacijo strug, zadrževalnik pri Grosupljem pa domačini čakajo že več kot desetletje. Danes jih je obiskala okoljska ministrica, gradbenega dovoljenja s seboj ni prinesla.

Grosupeljščica je v središču mesta bregove prestopila ob vsakem večjem deževju. Z gradnjo zadrževalnika Veliki potok naj bi bila ta težava bolj ali manj odpravljena. "Popolne varnosti, torej da bi lahko izjavili, da na nekem območju, kjer so doslej bile poplave, teh ne bo več, ni. Prepričana sem, da od nekoga, ki dobro pozna vode, take izjave ne boste dobili," je med obiskom dejala okoljska ministrica Irena Majcen.

Čeprav bi moralo biti gradbeno dovoljenje pridobljeno že zdavnaj, župan zdaj računa, da ga bodo pridobili do konca prihodnjega leta. "Prepričan sem, da bomo v letu 2019 tukaj že imeli zgrajen zadrževalnik," je dejal Peter Verlič.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV

Država v boju z vodami v zadnjem času postopa drugače. Pridobivanje gradbenih dovoljenj za zadrževalnike je predala občinam. "Najboljša pot je pot sodelovanja. Tam, kjer se pač naložbe prepletajo. Občinske-državne. Urejanje vodotokov je državna naložba," je povedal Verlič.

Občine so pri pridobivanju papirjev pač hitrejše, je priznala tudi ministrica: "Zahvala gre vsem županom in občinskim upravam, ki se trudijo in nam pridejo pri takih investicijah naproti."

"Preventiva se splača"

In kje v prihodnjem letu država še načrtuje podobne naložbe? Soglasje MOP in službe za kohezijo naj bi že imel projekt Gradaščica. Kmalu naj bi ga dobila še projekta Železniki in Drava. "S kar nekaj občinami pa imamo podobno kot z občino Gorsuplje podpisane dogovore, ki so v različnih fazah izvajanja," je dejala ministrica.

Da se preventiva splača, po zadnji ujmi opozarja tudi šef civilne zaščite. "Poplavam se ne bomo izognili, to je dejstvo. Tudi če naredimo vse ukrepe, ki se jih je načrtovalo in se jih bo načrtovalo. Ampak po informacijah nekaterih pristojnih so se na določenih območjih ti ukrepi že poznali. Kot dober primer so navedli reko Vipavo," je dejal Srečko Šestan.

Poplave in orkanski veter so prejšnji teden poškodovali 1.300 objektov, zaprli 15 šol in vrtcev, obstalo je 200 podjetij in 470 kilometrov cest, uničenih je 1,3 milijona kubičnih metrov gozda. Na pomoč je šlo 3.400 gasilcev in reševalcev ter delavci elektropodjetij. Skupna škoda bo krepko presegla 2,6 milijona evrov, kar je prag za uradno razglasitev naravne nesreče.
Ne spreglejte