Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2023,
14.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Natisni članek

ženske ženske pomanjkanje delavcev Slovenija kibernetska varnost

Četrtek, 30. 3. 2023, 14.30

1 leto

Pomanjkanje kadra v kibernetski varnosti bi lahko rešili z večjo zastopanostjo žensk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Kibernetska varnost dogodek | Včeraj so na Gospodarski zbornici Slovenije organizirali dogodek z naslovom Ženske v kibernetski varnosti.  | Foto GZS

Včeraj so na Gospodarski zbornici Slovenije organizirali dogodek z naslovom Ženske v kibernetski varnosti.

Foto: GZS

Nizek delež žensk na področju kibernetske varnosti je nesprejemljiv tako z vidika doseganja enakopravnosti med spoloma kot tudi z vidika neizkoriščenih priložnosti, po današnjem dogodku Ženske v kibernetski varnosti menijo na ministrstvu za digitalno preobrazbo. S sorazmerno zastopanostjo žensk bi lahko naslovili tudi pomanjkanje kadra.

Po svetu primanjkuje skoraj tri milijone strokovnjakov, ki bi lahko sledili hitri stopnji digitalizacije in vzporednemu širjenju digitalnih tveganj, je na današnjem dogodku na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) poudarila državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić.

 Državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić | Foto: GZS Državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić Foto: GZS "To vrzel bi lahko bistveno zmanjšali, če bi bile ženske sorazmerno zastopane na področju kibernetske varnosti. Nezapolnjena delovna mesta niso samo kadrovska težava, so tudi dejavnik tveganja pri zagotavljanju nacionalne varnosti," je opozorila.

Kaj bi morali storiti, da bi se več žensk odločilo za delo v kibernetski varnosti? 

Vodja delavne skupine Ženske v kibernetski varnosti pri SeKV Kristina Batistič je dejala, da jo veseli, da je bil dogodek odlično obiskan, kar dokazuje, da je tematika tudi pri nas zelo aktualna. Kot je povedala, so govorili o pomembnosti zgodnjega spodbujanja zanimanja za tehniko in tehnične poklice pri dekletih, ozaveščanju širše javnosti o tem, kako je videti delo strokovnjaka kibernetske varnosti, ter da je treba vsebine s področja kibernetske varnosti umestiti v formalno izobraževanje.

Poudarila je, da bi morali podpirati tudi karierne prehode ter zagotoviti prilagodljivost delovnika ter delo na daljavo, ki je za ženske, ki opravljajo več vlog hkrati, še posebej pomembno. Na srečanju je bilo predstavljenih veliko idej, kako pri dekletih spodbuditi zanimanje za poklic kibernetske varnosti, dobile so dodaten zagon za njihovo uresničevanje

"Takšni dogodki so nujni, da se vsi skupaj zavemo, da spodbujanje žensk za IKT-poklice, med njimi tudi poklice s področja kibernetske varnosti, ne pomeni, da želimo ženske posegati v moško domeno, niti najmanj. Pomenijo, da z njimi nagovarjamo polovico bazena delovne sile, naj se odloči za svojo karierno pot v poklicih, kjer je veliko pomanjkanje kadra in, kot smo večkrat slišali tudi od nastopajočih, so dobro plačani ter nas delodajalci čakajo odprtih rok," pa je poudarila Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenija.

V zgodovini so ženske izjemno pripomogle k razvoju kibernetske varnosti 

Skozi zgodovino so številne pomembne ženske izjemno pripomogle k razvoju kibernetske varnosti in po prepričanju državne sekretarke danes bolj kot kadarkoli prej potrebujemo ženske vzornice. "Saj, kot kažejo raziskave, dekleta tudi zaradi pomanjkanja vzornic v določeni starosti izgubijo zanimanje za tehnične študije in poklice," je dejala zbranim.

Udeleženke dogodka Ženske v kibernetski varnosti – Trendi, priložnosti in aktualni izzivi so predstavile aktualne teme na področju kibernetske varnosti, lastne izkušnje pri vodenju projektov, mednarodne pobude ter številne dobre prakse, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Ob tem so poudarili, da na ministrstvu spodbujajo dialoge različnih deležnikov tako o kibernetski varnosti kot tudi o vprašanju enakosti spolov. "Pri tem podpiramo in spodbujamo aktivnosti, kot so poudarjanje dobrih praks o vključevanju žensk v različne vloge na področju kibernetske varnosti v različnih sektorjih, tako države kot gospodarstva," so zapisali.

Zavzemajo se tudi za odpiranje razprav o različnih izzivih, s katerimi se spopadajo ženske kot strokovnjakinje za kibernetsko varnost in kot uporabnice interneta, ter ozaveščajo o prednostih vključevanja žensk na področju kibernetske varnosti.

Generali
Novice Prijatelj, na katerega se lahko Slovenci in Slovenke vedno zanesejo
operativni center kibernetske varnosti (OCKV)
Novice Naše digitalne sledi so magnet za kibernetske nepridiprave #video
Kibernetska varnost
Novice Dostop do stanovanja in avtomobila skrbno varujete, kaj pa do računalnika in mobilnega telefona?
Jaka Sodnik
Novice "Avtonomno vozilo, ki deluje popolno v Silicijevi dolini, bo v središču Ljubljane morda neuporabno"
Ne spreglejte