SiolNET. Novice Slovenija
2,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Politika umirja žogico: kritike kulturnikov so običajne #video

2,92

termometer

Težke besede na račun kulturne politike smo slišali na proslavi pred kulturnim praznikom. Očitki so leteli na to, da politika kulturo ignorira in ji ne namenja primernih sredstev. Danes pa politika odgovarja, da so take besede za kulturnike običajne ter da bi bilo presenetljivo, če jih ne bi izrekali.

Na Prešernovi proslavi na predvečer kulturnega praznika je namreč predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer govor začel s pomenljivim: "Dolina Šentflorjanska, pozdravljena."

Nadaljeval je, da živimo v družbi, ki bolj ceni tiste, ki prodajajo, kot tiste, ki ustvarjajo. Dotaknil se je tudi aktualnega programskega razpisa za nevladno umetnost. "Ukinjanje nevladne umetnosti je ukinjanje nacionalne kulture," je poudaril in požel velik aplavz.

Včeraj kritike, danes druženje in kramljanje

Kljub sinočnjim očitkom pa sta danes kultura in politika stali druga od drugi. Na polaganju vencev pred Prešernovim spomenikom v središču Ljubljane se je Möderndorfer srečal s kulturnim ministrom Tonetom Peršakom in predsednikom republike Borutom Pahorjem, ta se je, simbolično, postavil med njiju. 

Včeraj kritike, danes pa že skupaj pred fotografi. | Foto: Planet TV Včeraj kritike, danes pa že skupaj pred fotografi. Foto: Planet TV Kakor da bi zavzel mediatorsko vlogo, je med čakanjem na začetek formalnosti poskušal kramljati. Beseda je hitro nanesla na sinočnjo proslavo. Möderndorfer je dejal, da je sinoči "bilo fajn", in potrditev za svoje besede poiskal celo pri Peršaku. Ta je le pokimal v potrditev. Nerodnost je prekinil Pahor z mnenjem, da je bilo na proslavi krasno.

Trojica je nato še v družbi letošnjega dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo Janeza Mejača s kavalirjem odbrzela do predsedniške palače, kjer jih je ob dnevu odprtih vrat čakal krajši kulturni program.

Pahorja in Peršaka kritike niso zmotile

Pahor posebnih izjav na račun kritik ni želel dajati, le v krajšem govoru v predsedniški palači je spomnil, da smo na proslavi slišali kritične besede na račun oblasti. "Mislim, da bi nas bolj moralo skrbeti samo to, če takih kritičnih besed ne bi bilo. Prav je, da so, in da tisti, ki smo za to odgovorni, temu prisluhnemo in poskusimo storiti vse, da kultura ostane to, kar je za Slovence vedno bila; navdih za naše sanje," je dejal zbranim obiskovalcem.

Dodal je še, da je Slovenija ena redkih držav, ki kulturo proslavi s praznikom. To se po njegovih besedah kaže tudi v številu slovesnosti, ki jih na predvečer praznika prirejajo otroci in dijaki v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. "Slovenci živijo s kulturo," je pristavil.

Danes v spomin na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna praznujemo kulturni dan. | Foto: STA, Wikipedia Danes v spomin na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna praznujemo kulturni dan. Foto: STA, Wikipedia Tudi Peršak se na kritike ni odzval ostro ali presenečeno. Govor mora biti učinkovit in take kritike so tradicija, nam je dejal v izjavi po slovesnosti v predsedniški palači. Kot pravi, se je velikokrat udeležil proslave pred kulturnim praznikom in podobne govore je slišal že mnogokrat.

Peršak: Proslava tudi priložnost za razčiščevanje s politiko

Zato proslavo vidi tudi kot možnost za razčiščevanje razmerij s politiko. In čeprav je proračunskih sredstev za kulturo znova vsako leto več, jih je glede na obseg vseh kulturnih dejavnosti preprosto premalo. "Nekje so proračunske omejitve, zato si prizadevamo najti tudi možnosti za druge vire," je še dodal.

Prešernovi verzi kritično izzveneli na Prešernovem trgu

Številni Slovenci so se na današnji kulturni praznik odpravili v tudi Prešernovo rojstno vas, kjer je potekala osrednja proslava ob prazniku. Na slovesnosti se je zbralo več kot tisoč ljudi, ki so prisluhnili recitacijam Zvezdane Mlakar in glasbenim ustvarjalcem Hamo & Tribute 2 Love.

Dogodka se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je prepričan, da Slovenci radi obiskujemo kulturne prireditve in nasploh cenimo kulturo, kar potrjuje tudi obisk današnje proslave v Vrbi.

Medtem so v centru prestolnice pod Prešernovim spomenikom ob Tromostovju verzi izzveneli tudi kritično. Nekateri od 30 igralcev in igralk vseh generacij, ki so Prešernov trg napolnili z recitacijami Prešerna in Cankarja, so stihe pospremili tudi s komentarji o brezbrižni državi in politiki, ki veže roke.

Novinar: Matej Simič/Video: Planet TV

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin