Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2016,
13.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZZZS Samo Fakin

Sreda, 20. 1. 2016, 13.08

6 let, 7 mesecev

"Politika naj gre iz zdravstvenega zavarovanja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lansko leto smo končali z dobrimi petimi milijoni evrov presežka, predvsem na račun večjih vplačil iz tujine, poudarja Samo Fakin, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

"Bilo je zanimivo in živahno," je preteklo leto povzel direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) Samo Fakin. Razložil je, da 5,1 milijona evrov presežka glede na obseg zdravstvene blagajne ni veliko, saj predstavlja 0,2 odstotka vseh sredstev na letni ravni.

Skupščina ZZZS je decembra lani za 35 milijonov evrov povečala načrtovane prihodke in odhodke na skupaj 4,43 milijarde evrov, po prvih podatkih pa je ZZZS realiziral:

- prihodke v višini 2,434 milijarde, - odhodke v višini 2,429 milijarde.

Pri dobrih petih milijonih presežka v prid prihodkov gre za prve ocene, zaključni račun bodo na zavodu objavili konec februarja, je pojasnil Damjan Kos z ZZZS.

Kartice vam ni več treba prevzeti osebno

Kos je opozoril na novosti pri elektronskem poslovanju. Vsi subjekti, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS), morajo od začetka leta prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje urejati prek portala državne uprave e-Vem.

Če ste kartico zdravstvenega zavarovanja izgubili ali jo poškodovali, jo lahko po novem naročite po spletu in se vam ni več treba osebno oglasiti na ZZZS, mednarodna kartica zdravstvenega zavarovanja pa od letos velja tudi v Bosni in Hercegovini.

Fakin: Zdravnike plačajmo po učinku Če bi nam dovolili, bi kupili vse specialistične storitve, ki jih je treba opraviti v Sloveniji, je stališče ZZZS kot aktivnega kupca zdravstvenih storitev podal Fakin, vendar to zavodu po njegovih besedah onemogoča vlada.

"Dlje od pobud ne pridemo," je opozoril in razložil, da se je tudi zato rebalans tako dolgo vlekel. "Seveda bi bile potrebne spremembe," še meni Fakin.

Treba je reformirati plačni sistem zdravnikov in jih plačati po učinku, je prepričan Fakin. "Srčnim kirurgom bi plačo takoj povišal za dvakrat," je ponazoril. Po Fakinovem mnenju so stroški tovrstnega zdravljenja v tujini dražji, kot če bi imeli dovolj izkušenih strokovnjakov doma. Predlaga, naj izkušnje nabirajo tudi v tujini in se nato z znanjem vračajo domov.

ZZZS v interesu, da čakalnih dob ni Vedno se je treba vprašati, ali smo obstoječe naprave že v celoti izkoristili, je povedal Fakin. Tudi pri vprašanju urgentnih centrov meni, da je nujno oceniti, ali so vse organizacijske možnosti izkoriščene – Fakin ocenjuje, da še niso. Pravi, da bi moralo biti skrajšanje čakalnih dob prioriteta celotne zdravstvene politike v Sloveniji.

Izpostavil je sporno povišanje izdatkov za zdravje, čeprav ne pričakujejo večjega pritoka pacientov. "Nič se ne spremeni, zakaj potrebujemo več denarja?" Po Fakinovem mnenju nimajo ustreznih pooblastil, o politiki pa je dejal, da se vmešava v odločitve. "Moja funkcija ni politična," je poudaril, soglasje državnega zbora za imenovanje direktorja ZZZS pa označil za anahronizem.

V zvezi z najavo pred nekaj dnevi, da se bo spet prijavil na razpis za direktorja ZZZS, Fakin meni, da ga najverjetneje ne bodo potrdili.

Ne načrtujejo povišanja odhodkov za specializacije Večina, 71,3 odstotka, odhodkov zdravstvene blagajne je šla za plačilo zdravstvenih storitev, je dejal Janko Štok z zdravstvenega zavoda. Odkar je plačevanje specializacij nekdanji minister za zdravje Dušan Keber prenesel na ZZZS, zavod plačuje tudi ta strošek. Zdravniki so bili nedavno kritični do Milojke Kolar Celarc, med drugim zato, ker je napovedala 40 odstotkov več razpisanih mest za specializacije.

Kljub temu na ZZZS za leto 2016 ne načrtujejo povečanja odhodkov iz tega naslova – ti zdaj znašajo 68,5 milijona evrov.

Ne spreglejte