SiolNET. Novice Slovenija
1,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Politični vrh s spominskim obeležjem žrtvam vseh vojn #foto #video

1,82

termometer

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem dnevu spomina na mrtve v spremstvu državne delegacije položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu. Polaganje venca so pospremile salve iz garde Slovenske vojske, zvok trobil policijskega orkestra in kvartet pevcev.

Nagrobne sveče Novice Dan, na katerega je umrlo največ ljudi #video

Predsednika Boruta Pahorja so pri polaganju venca na osrednji spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve spremljali predsednik DZ Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik DS Alojz Kovšca, načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc in generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar.

Vence bodo položili tudi na Žalah

Osrednje državno spominsko obeležje žrtvam vseh vojn, ki so prizadele slovenski narod, k spravi in edinosti ob Kongresnem trgu kliče od julija 2016, od lani pa je ceremonial polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru.

1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

Premier Šarec in predsednik DZ Židan sta se nato iz središča mesta preselila na Žale, kjer bosta položila vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991, k spomeniku padlim v narodnoosvobodilnem boju, k lipi sprave in h kostnici žrtev prve svetovne vojne.

Predstavniki države so se udeležili komemoracij in položili vence ob različna obeležja in spomenike po državi in v zamejstvu, med drugimi je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik položil venec v nekdanjem taborišču Gonars.

Za zgodovino slovenskega naroda

Predsednik vlade Šarec je že dopoldan v Kamniku položil venec pri spomeniku Rudolfu Maistru. Dopoldanske žalne slovesnosti pri grobnici na Urhu so se udeležili Židan, ljubljanski župan Zoran Janković ter poslanca SMC Jani Möderndorfer in SD Marko Koprivc. "Spoštujemo zgodovino slovenskega naroda in ohranjamo spomin na junake, ki so nas osvobodili ter pri tem žrtvovali lastna življenja," je ob tem Židan zapisal na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter.

V mariborski občini so dan spomina na mrtve obeležili s komemorativno slovesnostjo na osrednjem prostoru partizanskega grobišča in polaganjem venca na grobišče padlim v prvi svetovni vojni. Evropski poslanec Milan Brglez pa je v poslanici ob današnjem dnevu poudaril, si vsak zasluži pravico do dostojnega pokopa in groba, za kar mora poskrbeti država na spoštljiv in pieteten način.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Dan spomina na mrtve, prvi november, je državni praznik in dela prost dan. Za ta dan je značilno obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Praznik, ki je bil dela prost dan že v Socialistični republiki Sloveniji, ko smo ga imenovali dan mrtvih, je v samostojni Sloveniji po navedbah etnologov ohranil podobno vlogo in način obeleževanja kot v družbenopolitičnem sistemu pred letom 1991.

Zaradi večjega obiska pokopališč bodo danes marsikje veljali posebni prometni režimi. Pričakovati je gnečo in prometne zastoje, zato se je na pot treba odpraviti pravočasno. Hkrati policisti, redarji in upravljavci pokopališč pozivajo k skrbi za varnost imetja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin