Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2023,
14.33

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

23

Natisni članek

sindikat notranji minister Robert Golob Boštjan Poklukar

Torek, 7. 2. 2023, 14.33

1 leto, 2 meseca

Policijska sindikata sta razkrila, kaj želita od Poklukarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

23

Boštjan Poklukar | Če bo Boštjan Poklukar potrjen za novega notranjega ministra, se bo vrnil na položaj, ki ga je zapustil marca 2020.  | Foto Ana Kovač

Če bo Boštjan Poklukar potrjen za novega notranjega ministra, se bo vrnil na položaj, ki ga je zapustil marca 2020.

Foto: Ana Kovač

V obeh policijskih sindikatih od kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pričakujejo vzpostavitev kariernega sistema v policiji in pravičnejšega vrednotenja zaposlenih v njej. V policijskem sindikatu se ga spominjajo kot konstruktivnega sogovornika, v sindikatu policistov pa so do Poklukarja bolj zadržani.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) se Boštjana Poklukarja spominjajo, ko je bil minister v času vlade Marjana Šarca. Takrat je "kljub nekaterim vsebinskim razhajanjem" vodil strpen, kulturen in konstruktiven socialni dialog, so zapisali v odzivu za STA. Od njega pričakujejo, da bo pristopil k reševanju cele vrste odprtih vprašanj.

Zadržani policijski sindikat

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) pa so glede predloga za imenovanje Poklukarja za notranjega ministra zadržani, a pričakujejo, da bodo z njim dobro sodelovali, je za STA dejal podpredsednik sindikata Sebastjan Korošec. V obdobju, ko je bil Poklukar minister, je namreč dejal, da delovanje SPS spominja na parapolicijo. Sindikat pa je takrat komentiral, da je socialni dialog z ministrstvom na najnižji točki v zgodovini.

Po vstopu Hrvaške v schengensko območje je pred Poklukarjem naloga organizacijske in kadrovske prilagoditve delovanja policije, so zapisali v PSS. Med odprtimi vprašanji so našteli normativne ureditve področja sindikalnega delovanja v policiji in na notranjem ministrstvu ter izvršitev vseh veljavnih, a neizvršenih dogovorov in sporazumov.

Enotne zahteve glede kariernega sistema in vrednotenja delovnih mest

Sindikata sta si enotna glede zahtev o implementaciji kariernega sistema in vrednotenja delovnih mest policistov. SPS od ministra pričakuje, da jih bo podpiral pri zahtevah glede ponovne vzpostavitve razmerij plačnih razredov med tako imenovanimi pooblaščenimi uradnimi osebami.

Sindikata sta si enotna o zahtevah o implementaciji kariernega sistema in vrednotenja delovnih mest policistov.  | Foto: policija Sindikata sta si enotna o zahtevah o implementaciji kariernega sistema in vrednotenja delovnih mest policistov. Foto: policija

V PSS pa zaradi "sprenevedanja" ministrstva za javno upravo pričakujejo, da bo prav vrednotenje delovnih mest policistov eden trših orehov, kot so se izrazili. Ministrstvo za javno upravo obveznosti iz tega naslova vodi v smer konflikta in ne v smer rešitve, menijo. Tako pa se v organizaciji policije ustvarja negativna klima in utrjuje prepričanje o šikanoznem ter poniževalnem odnosu do slovenskih policistov in kriminalistov, so ocenili.

Pričakovanja o konstruktivnem dialogu

Zato v PSS pričakujejo, da se bodo vsa odprta vprašanja vodila v strpnem in konstruktivnem socialnem dialogu in v smer izboljšanja ekonomsko-socialnega statusa policistov. Samo tako je mogoče ustvariti pogoje za nadaljnje uspešno zagotavljanje visoke varnosti vseh prebivalcev, so sklenili.

Premier Robert Golob je v ponedeljek v DZ poslal kandidaturo Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukarja, ki je to funkcijo že opravljal v Šarčevi vladi, najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom. Ob zeleni luči DZ bo na čelu notranjega ministrstva nasledil Tatjano Bobnar, ki je s funkcije odstopila decembra lani.

Boštjan Poklukar
Novice Golob v DZ poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve
Boštjan Poklukar
Novice Sindikat policistov prijavil Poklukarja zaradi zaposlitve svetovalca #video
Policija
Novice Policijski sindikati in minister na mrtvi točki

 

Ne spreglejte