SiolNET. Novice Slovenija
3,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klic v UKC: Policija vendarle preiskuje Zemljariča #video

3,84

termometer

Na ljubljanski policijski upravi so v zvezi s prijavo poskusa vplivanja na vodstvo UKC Ljubljana pri izbiri vzdrževalca opreme naknadno pojasnili, da izvajajo še dodatne aktivnosti za preveritev obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja. V prvem današnjem sporočilu so namreč navedli, da niso potrdili razlogov za sum.

"Izvajamo še dodatne aktivnosti za preveritev obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Po vseh zbranih ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo v Ljubljani," so v naknadnem pojasnilu zapisali na ljubljanski policijski upravi. Sprva so namreč sporočili, da niso potrdili razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in zato tudi ne vodijo predkazenskega postopka.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer v petek potrdili, da so policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati "nekdanji visoki funkcionar" UKC, so navedli.

Janez Zemljarič Posel danes UKC prijavil Janeza Zemljariča policiji

Po neuradnih informacijah v klinični center klical Janez Zemljarič

V UKC so pojasnili, "da je eden od članov vodstva UKC Ljubljana prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je bil tedaj v teku. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Zaposlenega v UKC Ljubljana je skušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in hvalil konkurenčno (dražje) podjetje."

Po neuradnih informacijah je v UKC v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme klical Janez Zemljarič, ki je bil med letoma 1968 in 1973 prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra. Zemljarič se je na očitke odzval za POP TV. Sprva je poudaril, da je star že 90 let, in ostro zanikal, da bi klical kogarkoli v UKC, čez nekaj trenutkov pa se je popravil in dejal, da se ne spomni, ali je res koga klical.

Ko so ga na POP TV seznanili s prijavo na KPK in policijo, je povedal, da je pred nekaj tedni klical tja, se pa ne spomni, koga ali zakaj, zagotovo pa ne z namenom, da bi vplival na izbiro kateregakoli podjetja na razpisu.

Izola. Posel danes Za napadom na proračun Izole so ljudje iz kroga Janeza Zemljariča #video

Šabeder izjavil, da nikoli ni bil v stiku z Zemljaričem

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je ob robu zaslišanja pred parlamentarnim odborom za zdravstvo o njegovi ministrski kandidaturi dejal, da Zemljariča osebno ne pozna in da z njim nikoli ni bil v stiku.

Na KPK pa so danes za STA potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca informacijske opreme. "Prijava je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, zato vam drugih informacij v zvezi s prijavo še ne moremo podati," so pojasnili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin