Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 9. 2018,
10.03

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

ministrstvo za notranje zadeve javno naročilo brezpilotni letalniki policija

Nedelja, 2. 9. 2018, 10.03

5 let, 7 mesecev

Policija kupuje 24 brezpilotnih letalnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Policijski dron | Notranje ministrstvo kupuje 24 brezpilotnih letalnikov. | Foto Getty Images

Notranje ministrstvo kupuje 24 brezpilotnih letalnikov.

Foto: Getty Images

Ministrstvo za notranje zadeve je pred dnevi objavilo javno naročilo za dobavo 24 brezpilotnih zrakoplovov in dva kompleta usmerjenih motilcev signalov oziroma tako imenovanih dronskih pušk, ki se uporabljajo za onesposobitev brezpilotnih letalnikov. Javno naročilo vključuje tudi izvedbo usposabljanj za uporabo opreme, je razvidno iz dokumentacije.

Notranje ministrstvo kupuje brezpilotne letalnike petih različnih tipov. Proizvajalec vseh je kitajsko podjetje DJI, a razpis dopušča možnost nakupa enakovrednih brezpilotnikov drugih proizvajalcev. Odpiranje ponudb se bo 7. septembra samodejno izvedlo v sistemu e-javnih naročil.

super radar Roška cesta
Novice Ljubljanska občina za nov super radar odštela slabih 77 tisočakov

Varuhinja človekovih pravic podala zahtevo za oceno ustavnosti

Novela zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki je začela veljati marca lani in po kateri bo policija lahko uporabljala brezpilotne letalnike, je sicer naletela na številne kritike. Med drugim je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pred letom dni na ustavno sodišče podala zahtevo za oceno ustavnosti, a ustavno sodišče o njeni zahtevi še ni odločilo.

Pri varuhinji so namreč menili, da so členi, ki policiji omogočajo optično prepoznavo registrskih tablic, zbiranje podatkov o letalskih potnikih in uporabo brezpilotnih letalnikov, protiustavni. Ustavnim sodnikom so predlagali, naj izvajanje teh členov do končne odločitve zadržijo.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je pred letom dni na ustavno sodišče podala zahtevo za oceno ustavnosti glede zakonskih členov, ki policiji omogočajo uporabo brezpilotnih letalnikov. | Foto: Bojan Puhek Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je pred letom dni na ustavno sodišče podala zahtevo za oceno ustavnosti glede zakonskih členov, ki policiji omogočajo uporabo brezpilotnih letalnikov. Foto: Bojan Puhek

Vlada: Pooblastila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov niso nova

V vladi so nasprotno menili, da pooblastila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov niso nova in da gre le za bolj določno opredeljene načine uporabe teh sredstev. Zato po mnenju vlade ne morejo omogočiti čezmernega in nesorazmernega poseganja v zasebnost posameznikov.

Na notranjem ministrstvu so sicer pojasnili, da bodo brezpilotne letalnike uporabljali predvsem za oglede krajev kaznivih dejanj in prometnih nesreč, za prve ukrepe pri iskanju pogrešanih oseb, pomoč pri nadzoru objektov vitalne infrastrukture ter pri nadzoru državne meje in javnih prireditev.

Ne spreglejte