SiolNET. Novice Slovenija
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V večletni preiskavi zasegli prek pol tone drog in razkrinkali kriminalne združbe #foto

0,55

termometer

konoplja |  | Foto: Policija
Foto: Policija

V zadnjih letih so kriminalisti izpeljali več kot deset kriminalističnih preiskav, s katerimi so občutno posegli v kriminalno okolje s prijetji vodij in članov kriminalnih združb in z zasegi večjih količin različnih prepovedanih drog, s čimer so kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo.

Pomembnost boja proti tihotapljenju prepovedanih drog kažejo tudi statistični rezultati. Kriminalisti so v lanskem letu obravnavali 338 kaznivih dejanj z elementi organizirane kriminalitete, od tega 197 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog (vseh obravnavanih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je bilo 1.293). V letu 2020 pa so obravnavali 522 kaznivih dejanj organizirane kriminalitete, od tega 234 s področja prepovedanih drog (vseh obravnavanih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je bilo 1.369). Preiskovanje kaznivih dejanj organizirane kriminalitete praviloma traja daljše časovno obdobje.

Kriminalistična policija dokazuje, da je profesionalna in strokovna

"Kriminalistična policija tudi v letošnjem letu nadaljuje intenzivno preiskovanje organizirane kriminalitete in z danes predstavljenim primerom dokazuje, tudi v mednarodnem okolju, da je profesionalna in strokovna ter da s svojimi operativnimi pristopi lahko v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi uspešno obravnava tudi mednarodne kriminalne združbe. Policija stalno proučuje in spremlja trende tihotapljenja in preprodaje prepovedanih drog ter na teh spoznanjih prilagaja oz. gradi operativne pristope, tudi v primerih obsežnih, strokovno in logistično zahtevnih ter večletnih preiskav," so zapisali na policiji.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
Ladja požar Avtomoto V Atlantiku gori ladja s štiri tisoč avtomobili

Danes predstavljeno preiskavo so vodili ljubljanski kriminalisti v tesnem sodelovanju z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in z drugimi sektorji kriminalistične policije v Sloveniji. Kriminalisti so v tem primeru pokazali izredno strokovnost, predanost in vztrajnost, kar se je odrazilo z uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo.

V času triletne zelo kompleksne preiskave so razbili dobro organizirano kriminalno združbo, ki je izvrševala predvsem kazniva dejanja s področja tihotapljenja in preprodaje prepovedanih drog, ob tem pa tudi kazniva dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja. Hudodelska združba je aktivno delovala v mednarodnem prostoru, predvsem pa je bila prisotna v Sloveniji. Bila je dobro notranje hierarhično organizirana z jasno določenimi nalogami posameznikov, od vodij pa vse do uličnih preprodajalcev.

Kako združbe delujejo

V preiskavi so kriminalisti potrdili že v preteklosti prepoznan način delovanja mednarodnih kriminalnih združb, in sicer, da kriminalna združba za svoje kriminalno delovanje kupi transportno podjetje, registrirano v Sloveniji, zato da si v okviru legalne prevozniške dejavnosti zagotovi varen in neoviran transport prepovedanih drog v mednarodnem okolju. Za varno izvrševanje kaznivih dejanj in medsebojno komuniciranje so člani kriminale združbe uporabljali visokotehnološka komunikacijska sredstva in pokazali izredno iznajdljivost ter previdnost.

Policija ocenjuje, da je bil z razbitjem kriminalne združbe zadan pomemben udarec tistim, ki v slovenskem okolju trgujejo s prepovedanimi drogami. Treba pa se je zavedati, da bo že v naslednjih dneh razbito kriminalno združbo na trgu trgovine s prepovedanimi drogami nadomestila druga.

1 / 11
2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11
rebeka thumb Trendi Drama pri Rebeki Dremelj: Mislila sem, da mi bo otrok umrl

S preiskavo preprečili uporabo več kot pol tone prepovedanih drog

"Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana so od leta 2018 preiskovali mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Preiskava je bila izjemno zahtevna, saj je kriminalna združba iz preteklih policijskih postopkov že poznala način delovanja policije. V kriminalno združbo je bila vključena celotna mreža, od organizatorjev združbe do uličnih preprodajalcev, ki so delovali na območju Ljubljane," je v izjavi povedal Damjan Petrič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana.

V združbi več kot 80 oseb

Kriminalno združbo je sestavljalo več kot 80 oseb, ki so imele različne vloge v hierarhično razdeljeni združbi, zoper njih pa so bili zbrani dokazi, da so izvršili več kot 190 kaznivih dejanj. Člani združbe so tako poskrbeli za organizacijo nabave večjih količin droge v tujini, pridobivanje ustreznih skladišč, transport prepovedane droge iz Španije v Slovenijo in za organizacijo mreže kurirjev ter posrednikov do končnih preprodajalcev na ulici. Da bi povečali količino razpoložljive droge za slovenski trg in tudi za izvoz v Avstrijo in Nemčijo, so vzpostavili ustrezno prirejene prostore in opremo za gojenje prepovedane rastline konoplje, s čimer so dosegli večjo vsebnost THC v rastlinah in obilnejšo rast.

V okviru mednarodne preiskave, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so kriminalisti v sodelovanju z varnostnimi organi Italije, Španije, Francije, Avstrije, Srbije ter Bosne in Hercegovine potrdili, da so člani mednarodne hudodelske združbe želeli na območje Slovenije pripeljati skoraj 600 kilogramov prepovedane droge konoplja in nekaj kilogramov heroina. Navedena prepovedana droga jim je bila zasežena na ozemlju več držav. Z zaseženo drogo bi člani združbe zaslužili okoli 1,6 milijona evrov. Kriminalisti so tudi ugotovili, da so osumljeni na isti način iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo pripeljali vsaj tri avtomatske puške in naboje.

Odkrili prepovedane droge in nedovoljene snovi, orožje

Ljubljanski kriminalisti so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije in drugih enot iz celotne Slovenije v torek, 15. februarja 2022, izvedli zaključne aktivnosti zoper člane mednarodne kriminalistične združbe. Pri tem je sodelovalo več kot 550 kriminalistov in policistov, ki so na 68 lokacijah na širšem območju Ljubljane in Kopra opravili 58 hišnih preiskav. Prijeli in pridržali so 23 osumljencev kaznivih dejanj, 16 jih je bilo privedenih pred preiskovalnega sodnika, ki jim je odredil sodno pridržanje. Večina osumljencev je bila predhodno že obravnavana za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, nekateri pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja oziroma premoženjske kriminalitete.

covid testiranje Novice Inšpektorji zaprli pet točk za testiranje, pomanjkljivosti ogromno

Samo v zaključni akciji je bilo zaseženih več kilogramov prepovedanih drog in nedovoljenih snovi, in sicer kokain, heroin, rastlina konoplja, MDMA in testosteron, ki so še predmet analiz. Pri preiskavi je bilo zaseženih tudi 12 kosov orožja in več streliva, skoraj 90 tisoč evrov gotovine, več deset mobilnih telefonov in računalnikov ter dve osebni vozili višjega cenovnega razreda. Prav tako so bili v okviru hišnih preiskav odkriti trije prirejeni prostori za gojenje prepovedane droge konoplja, kjer je bilo skupno zaseženih 2.254 sadik konoplje, in en prirejen prostor za proizvodnjo sintetičnih drog. Za delovanje navedenih prirejenih prostorov so storilci izvrševali tudi tatvine električne energije in tako v letu dni oškodovali elektro podjetja za skupno okoli 85 tisoč evrov.

"Kriminalistom je v navedeni kriminalistični preiskavi uspelo preprečiti uporabo več kot pol tone prepovedanih drog in odkriti več kot 80 preprodajalcev. To je posledica izjemno velikega obsega dela kriminalistov v preiskavi, saj so zoper osumljence sestavili več kot 1.400 strani dolgo kazensko ovadbo, ki so jo opremili z več kot 3.100 prilogami, ki pa se bodo v teku preiskave zaseženih predmetov še znatno povečale. Seveda pa s tem kriminalistična preiskava ni zaključena, saj kriminalisti z aktivnostmi nadaljujejo. Prav tako pa se nadaljuje tudi finančna preiskava z namenom odvzema nezakonito pridobljene premoženjske koristi, ki so si jo storilci pridobili," so še zapisali pri policiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin