Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2023,
12.48

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

ministrstvo za zunanje zadeve veleposlanik

Petek, 16. 6. 2023, 12.48

10 mesecev, 2 tedna

Poleti se obetajo menjave več veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika | Foto Melanie Likar

Foto: Melanie Likar

Vlada je na četrtkovi seji predlagala odpoklic več veleposlanikov, ki se jim v poletnih mesecih iztečejo mandati. Med drugim gre za veleposlanike v Ukrajini, Rusiji, na stalnem predstavništvu pri zvezi Nato in Svetu Evrope ter pri Svetem sedežu. Predlog vlade bo zdaj obravnavala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

V skladu s predlogom vlade bi se z 31. julijem končali mandati veleposlanika Slovenije pri Svetu Evrope Andreja Slapničarja, veleposlanika pri Svetem sedežu in pri malteškem viteškem redu Jakoba Štunfa ter veleposlanika v Rusiji Branka Rakovca, ki iz Moskve pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizijo, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Prav tako bi se 31. julija končali mandati veleposlanika v Črni gori Gregorja Preskerja, veleposlanice na Portugalskem s sedežem v Ljubljani Blažke Kepic in veleposlanika v Braziliji Gorazda Renčelja, ki je odgovoren tudi za Bolivijo, Ekvador in Kolumbijo, je po seji sporočila vlada.

Mandat Tomaža Mencina, veleposlanika v Ukrajini, ki iz Kijeva pokriva še Armenijo in Gruzijo, bi se končal 14. julija. Mandat Erika Kopača, veleposlanika pri Natu, bi se končal 4. avgusta, mandat Lee Stančič, veleposlanice v Romuniji, ki pokriva tudi Moldavijo, pa 11. avgusta.

Vlada je prav tako ob posvetovanju s predsednico Natašo Pirc Musar predlagala, da se Marka Hama, sicer veleposlanika v Avstraliji, postavi tudi za veleposlanika Fidžija.

Novi kandidati še niso znani

Kandidati, ki bi nadomestili odhajajoče veleposlanike, še niso znani. Postopek imenovanja veleposlanikov je namreč tajen, vse dokler država sprejemnica za posameznega veleposlanika ne izda soglasja.

Portal N1 je sicer februarja poročal, da bi za veleposlanika pri zvezi Nato lahko bil imenovan državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič, za veleposlanika v ZDA Iztok Mirošič, za veleposlanika v Vatikanu pa Franci But.

Na čelo veleposlaništva v Podgorici bi lahko odšla nekdanja veleposlanica na Slovaškem in Portugalskem Bernarda Gradišnik, je še poročal N1.

Ne spreglejte