Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
12.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
sindikat

Natisni članek

Torek, 10. 5. 2011, 12.33

8 let, 3 mesece

Pokojninska reforma nepravična do starejših delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Napovedi, da bo padec pokojninske reforme na referendumu povzročil hude posledice za javne finance, so le zastraševanje, je dejal predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber.

Branko Celinšek iz Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost pa pravi, da reforma ne upošteva razmer na trgu dela.

Demotivacija mladih za hitro zaposlitev Lorber je opozoril, da so si sindikati v socialnem dialogu prizadevali za dogovor glede novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Do njega pa, kot pravi, ni prišlo zaradi vztrajanja predlagateljev pri svojih izhodiščih. Za sindikate je nesprejemljivo, da vrednotenje dela skozi nabiranje let delovne dobe nima ustrezne veljave. To po prepričanju Lorberja demotivira mlade, da bi se hitro zaposlili, ob tem pa ta reforma pospešuje sivo ekonomijo.

V nadaljevanju je spregovoril o argumentu predlagatelja, da reforma pri upokojitvenih pogojih zagotavlja postopnost. Pri enem od upokojitvenih pogojev za moške z današnjih 58 let starosti in 40 let pokojninske dobe na novih 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe je le šestletni prehod, opozarja. V tem primeru po njegovem mnenju ni mogoče govoriti o postopnosti.

Glede navedb predlagateljev, da bodo pokojnine višje, je poudaril, da bodo odmerni odstotek, ki je po novem določen pri 80 odstotkih, dosegli tisti, ki bodo imeli polne upokojitvene pogoje. Ob tem se sprašuje, "koliko zaposlenih bo zaradi zmanjšanja zdravstvene sposobnosti ali izgube zaposlitve te upokojitvene pogoje sploh doseglo". Zato se bodo pokojnine za številne zmanjšale, pravi.

Lorber: Na računih Kapitalske družbe že sedaj ni dovolj sredstev Lorber se tudi ne strinja s tem, da bo novi zakon poskrbel za tiste, ki delajo na težjih in zdravju škodljivih delovnih mestih, ker naj bi jim zagotovil ugodnejše upokojevanje. Pokojninski zakon tega po njegovem mnenju ne rešuje, ker bo pravica do poklicne pokojnine po novem odvisna od tega, ali je na računu zavarovancev zbranih dovolj sredstev ali ne. Če teh sredstev ni dovolj, se delavec ne more poklicno upokojiti. Kot je dodal, na računih Kapitalske družbe že danes ni dovolj sredstev za te pokojnine.

Branko Celinšek iz Solidarnosti pa je pojasnil, da so se za udeležbo v kampanji pred pokojninskim referendumom odločili zato, ker je zakon nepravičen do starejših delavcev. Ob tem pa podaljšuje obdobje za izračun pokojninske osnove ter ne upošteva dejanskih razmer na trgu dela, problematike zaposlovanja starejših delavcev in problema zaposlovanja mladih. Zato je nesprejemljiv in ga je treba zavrniti, je še dejal Celinšek.

Ne spreglejte