Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 5. 2012,
10.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZZZS nepravilnosti

Torek, 22. 5. 2012, 10.19

8 let, 1 mesec

Pokojni zdravniki "predpisali" za skoraj sto tisoč evrov zdravil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Revizijsko poročilo, ki ga je računsko sodišče opravilo nad poslovanjem ZZZS v letu 2010, med drugim tudi kaže, da je bil del receptov za zdravila izdan v imenu že pokojnih zdravnikov.

Na ZZZS pojasnjujejo, da je do tega prišlo zaradi administrativnih napak, ker so bili omenjeni recepti napisani nečitljivo. Revizijsko poročilo o poslovanju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kaže, da je bilo v letu 2010 8517 receptov takih, da na njih zapisana šifra zdravnika ni obstajala v registru zdravnikov. Tako je bilo uporabljeno 668 različnih šifer zdravnikov, ki v registru zdravnikov v letu 2010 niso obstajali (od tega 289 šifer za izdajo enega recepta). Zavod je posredoval podatke za šifre zdravnikov, za katere je bilo izdanih več receptov: 69 šifer je pripadalo umrlim zdravnikom (od tega 45 z datumom smrti pred letom 2010), vrednost teh receptov je znašala najmanj 99.624 evrov.

Zavod posameznemu zdravniku dodeli 30 obrazcev za recepte na leto Zdravniki sicer lahko predpisujejo zdravila tudi zase in za svoje družinske člane, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. Za predpisovanje zdravil na recepte za osebno rabo veljajo vse omejitve, ki se nanašajo na predpisovanje zdravil v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zavod posameznemu zdravniku dodeli 30 obrazcev za recepte na leto. V registru zdravnikov, veljavnem v letu 2010, ni bilo 49 šifer zdravnikov, za 18 zdravnikov pa je naveden datum smrti pred letom 2010, je navedeno v revizijskem poročilu.

Zdravilo na recept lahko sicer predpiše osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki ga osebni zdravnik pooblasti. Zdravnik, ki ni osebni zdravnik zavarovane osebe, sme predpisati le zdravilo s svojega področja in v skladu s pooblastili osebnega zdravnika. Farmacevt ne sme v breme zavoda izdati zdravila na recept, za katerega ugotovi, da ga je predpisal zdravnik izven svojega delovnega področja. Iz podatkov o izdanih zdravilih na recept pa so ugotovili, da je posameznim zavarovancem zdravila predpisalo tudi večje število zdravnikov. Ker tu ni možen avtomatičen nadzor, se s tem področjem na zavodu ukvarja oddelek za zdravila. V lekarni se s kartice zdravstvenega zavarovanja lahko prebere šifro izbranega osebnega zdravnika, drugače pa je treba šifro zdravnika, ki je predpisal zdravilo, vnesti ročno.

"Do napak prihaja takrat, ko so recepti nečitljivi" Tiskovni predstavnik ZZZS je poudaril, da so bili ti recepti izdani zavarovanim osebam, ki so imele urejeno zavarovanje in so bile do zdravil upravičene. Po njegovih besedah v lekarnah prihaja do določenih administrativnih tipkarskih napak takrat, ko so recepti, predpisani s strani zdravnikov, nečitljivi, tudi v podatku šifra zdravnika.

"Ni šlo za oškodovanje javnih sredstev" "V takih primerih lekarne ročno vpišejo šifro zdravnika v računalniški sistem in obstaja verjetnost, da navedejo napačno šifro, šifro umrlega zdravnika in tak recept gre v nadaljnjo obdelavo. To pomeni, da je prikazana napačna šifra zdravnika, ki je izdal recept, kljub temu da je bil recept izdan korektno," je dejal Kos. Dodal je še, da v tem primeru ni šlo za oškodovanje javnih sredstev.

"V celoti bo problem lahko ukinjen z uvedbo elektronskega recepta" Povedal je, da vsi recepti ne vsebujejo žigov zdravnikov. "Nekateri zdravstveni domovi imajo programsko opremo in se recept izpiše strojno, tukaj ni težav. Še vedno pa prihaja v določenih odstotkih do ročnega pisanja receptov, do nečitljivega pisanja receptov, tukaj pa so težave," je poudaril.

Po besedah Kosa bo moral Inštitut za varovanja zdravja, ki vodi šifre zdravnikov, omogočiti lekarnam elektronski dostop do teh šifer in nadzor ob vnosu podatka za potrebe obračuna receptov. "V celoti bo ta problem lahko ukinjen z uvedbo elektronskega recepta, ko se bo zdravnik digitalno podpisal pod recept in ga shranil v elektronski bazi, ki bo farmacevtu dostopna preko spleta," je pojasnil. Dodal je še, da bo takrat onemogočeno ročno pisanje receptov in bo ta napaka odpravljena.

Ne spreglejte