Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2019,
16.11

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Natisni članek

migranti Avstrija mejni prehodi meja Boštjan Poklukar

Ponedeljek, 8. 4. 2019, 16.11

5 let

Poklukar: Ni razloga za avstrijsko podaljšanje nadzora na meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Boštjan Poklukar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Notranji minister Boštjan Poklukar je zatrdil, da ni nobenega razloga za to, da namerava Avstrija podaljšati nadzor meje. "Tak ukrep je neupravičen in nesorazmeren in ni nobenega razloga zanj," je zatrdil in zagotovil, da Slovenija zelo dobro in učinkovito varuje schengensko mejo.

Podaljšanje nadzora na mejah Avstrije s Slovenijo in Madžarsko je avstrijski notranji minister Herbert Kickl napovedal v pismu Evropski komisiji. Podaljšanje je utemeljil s tem, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. Opozoril je tudi na "latentno grožnjo terorizma" zaradi možnega vračanja tujih borcev iz Sirije in Iraka.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da dobro varuje zunanjo schengensko mejo. To dokazuje tudi majhno število nezakonitih migrantov, ki jih Avstrija vrne Sloveniji, poudarjajo v Ljubljani. Kot so danes sporočili z notranjega ministrstva, je Slovenija od avstrijskih varnostnih organov v prvih treh mesecih letos sprejela samo 15 oseb.

Poklukar: Avstrijski kolega me ni obvestil

"Varovanje schengenske meje je naša absolutna prioriteta," je zagotovil slovenski notranji minister Poklukar. Pojasnil je, da ga avstrijski kolega o nameri podaljšanja nadzora na meji s Slovenijo ni obvestil. "A kljub temu - vsi vemo, kaj se trenutno dogaja na Zahodnem Balkanu, predvsem v Severni Makedoniji in Grčiji. Migracije se povečujejo, zato smo pripravljeni na skupno sodelovanje z vsemi državami, tako na Zahodnem Balkanu kot z ostalimi državami in seveda tudi z Avstrijo," je sporočil Poklukar.

Ob Avstriji nadzor na notranjih schengenskih mejah, kjer naj ga sicer ne bi bilo, že od leta 2015 izvajajo še Nemčija, Francija, Danska, Švedska in Norveška. Ta ukrep utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oz. schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

Ne spreglejte