SiolNET. Novice Slovenija
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogosta vprašanja o koronavirusu: z vodko si raje razkužite roke, kot da jo grgrate #video

0,59

termometer

Alkoholna pijača - vodka |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V UKC Ljubljana, kjer se trenutno zdravi 53 oseb z boleznijo covid-19, so pripravili odgovore na nekaj aktualnih vprašanj v zvezi z boleznijo.

Število potrjenih okužb s koronavirusom je v Sloveniji po zadnjih podatkih 756, od tega pa je 115 oseb hospitaliziranih. Slovenija in svet sta šele na začetku epidemije.

Skupaj so sicer opravili že 21.349 testiranj. Zdravstveni sistem po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja razmere trenutno obvladuje. "Vsi sprejeti ukrepi so namenjeni temu, da bo zdravstveni sistem lahko zagotovil oskrbo vsem, ki jo bodo potrebovali," je dejal.

Meni tudi, da se prve posledice strogih ukrepov že kažejo, saj število potrjenih primerov okužb raste nekoliko počasneje. A kot opozarja Gantar, nas to ne sme uspavati.

Koronavirus Novice Novi podatki: v Sloveniji 756 potrjenih okužb, 118 hospitaliziranih #video

V zvezi z novim koronavirusom je še vedno veliko vprašanj. Na njih odgovarjajo v UKC Ljubljana, kjer so v zadnjih dneh pripravili že kar nekaj posnetkov z odgovori.

Tokrat je Kristina Nadrah iz infekcijske klinike odgovarjala na vprašanja, kako izvajajo zdravljenje v bolnišnici, ali na bolezen vpliva uživanje alkohola ter kako na bolezen učinkujejo prehranski dodatki.

Kaj storimo, če imamo blage znake bolezni in smo sami doma?
Predvsem počivajmo. To pomeni, da ne hodimo na Triglav ali Šmarno goro, ampak počivamo. Seveda ne smemo samo ležati, lahko se tudi malo sprehodimo po stanovanju, vendar brez naporov. Priporočljivo je uživati veliko toplih napitkov, ki pa ne smejo biti alkoholni. Povišano temperaturo lahko znižujemo predvsem s paracetamolom.

Kako na bolezen vpliva uživanje alkohola?
Alkohol, ko virus že vdre v celico, ne pomaga. Dober je za razkuževanje rok. Namesto da grgrate vodko, si z njo raje razkužujte roke. Ne priporočam pitja alkohola. S tem samo izsušite sluznico in je še bolj ranljiva za virus.

Kitajska virus Novice Britanci jezni na Kitajsko: okuženih precej več ljudi?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin