Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
22. 6. 2017,
14.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Natisni članek

vreme toča neurje

Četrtek, 22. 6. 2017, 14.11

6 let, 7 mesecev

Poglejte, kako je toča uničevala po Sloveniji #foto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Močna neurja, ki so v sredo popoldan zajela večji del države, so povzročila nemalo preglavic. Med bolj prizadetimi območji je občina Kuzma, kjer je močno neurje s točo, veliko kot oreh, poškodovalo del pridelka na poljih in sadno drevje, močan veter pa je ruval tudi drevesa. Toča je poškodovala predvsem vasi Matjaševci in Dolič.

Kot je za pojasnil župan Jožef Škalič, ki si je danes ogledal posledice neurja, je toča padala v pasovih, tako da ni poškodovana celotna občina. Nekaj škode je toča povzročila tudi v vaseh Trdkova in Gornji Slaveči.

Toča poškodovala od 20 do 100 odstotkov pridelka

"Poškodovanih je veliko posevkov, zlasti buče na poljih, soja in druge povrtnine ter sadno drevje in vinska trta," je povedal Škalič. Ocenjujejo, da je toča poškodovala od 20 do 100 odstotkov pridelka, vendar bo komisija na teren odšla šele prihodnji teden, saj vremenske napovedi kažejo "alarmantno sliko" tudi v prihodnjih dneh.

Močno neurje je v sredo popoldan zajelo tudi območje ptujske občine. Veter in meteorna voda sta poškodovala več objektov in podirala drevesa. Po ujmi so že posredovali gasilci, ki so pokrili strehe, odstranili podrta drevesa in iz kleti izčrpali vodo, poroča STA.

Težave tudi v občini Brežice

Kot je razvidno s spodnje fotografije, je toča veliko težav povzročila v vasi Arnovo Selo v občini Brežice. 

Na več hišah poškodovana streha

V občini Cirkulane je neurje z močnim vetrom in nalivi podiralo drevesa. Gasilci so s cest odstranili in razžagali 42 dreves in s folijo in nadomestnimi strešniki prekrili dve stanovanjski hiši. Izčrpali so še vodo iz zalitega čebelnjaka ter očistili mulj in gramoz s cest.

Močan veter je povzročal preglavice tudi v občini Videm, kjer so gasilci s 400 kvadratnimi metri folije pokrili sedem streh na  stanovanjskih hišah. S cest so odstranili in razžagali deset podrtih dreves.

V občinah Zavrč, Videm in Hajdina je bila zaradi neurja nekaj časa motena oskrba z električno energijo, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Močna neurja so po celotnem območju severovzhodne Slovenije podirala drevesa in odkrivala strehe, meteorne vode so zalivale kletne prostore.

Vročinske nevihte tudi danes

Popoldne bo sončno, nastalo bo nekaj vročinskih neviht. Ponekod bo pihal južni do zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34 stopinj Celzija, napoveduje Agencija za okolje.

Jutri se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme, popoldne bodo krajevne nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše. Manj verjetne bodo na Primorskem. Pihal bo zahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj Celzija.

Ne spreglejte