SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogled iz zraka: kako je Ljubljana z ognjemetom stopila v leto 2016 (video)

0

termometer

Ob polnoči smo se poslovili od starega leta in vstopili v leto 2016. Novo leto so v Ljubljani proslavili s številnimi večjimi in manjšimi ognjemeti.

Silvestrovanja v Ljubljani se je udeležilo več deset tisoč ljudi, petminutni ognjemet pa je bil v beli in zeleni barvi, saj je mesto vstopilo v leto Zelene prestolnice.

V Ljubljani so silvestrovali na štirih trgih. Silvestrovalce na Kongresnem trgu so v novo leto pospremile glasbene skupine Muff, Tabu in Učiteljice. Ljubitelji slovenske popularne in narodnozabavne glasbe pa so se zbrali na Pogačarjevem trgu, kjer so nastopili Ansambel Petan in Face.

Na Trgu francoske revolucije so razveselili ljubitelje alternativne in rock glasbe, kjer so nastopili Koala Voice, N'toko, Klemen Klemen in 8 Bomb. Na Mestnem trgu pa so se zbrali ljubitelji popevk, ki so jih izvajali Manca Izmajlova, Samuel Lucas in skupina HELP! - A Beatles Tribute.

V Mariboru 12 tisoč ljudi Največje silvestrovanje na prostem v Mariboru je bilo na Trgu Leona Štuklja. Za zabavo navzočih, ki jih je bilo po navedbi mariborske mestne občine 12 tisoč, sta skrbeli skupini Karneval band in Kingstoni. Na vseh drugih mariborskih trgih pa je bilo še tri tisoč ljudi.

V Celju so na Krekovem trgu s silvestrovanjem na prostem tudi uradno sklenili decembrski prireditveni program. Za dobro počutje je poskrbel Rok Ferengja s svojim Rok 'n' bandom. Po podatkih zavoda Celeia je bilo navzočih več kot 4.500 ljudi.

V Novi Gorici so na Kidričevi ulici nastopali Kalamari, Ne me jugat in Rudi Bučar, na ploščadi pred novogoriško mestno hišo pa Klub miks & Eva (iz) raja.

Predsednik med državljani vidi več optimizma in upanja

Predsednik Borut Pahor je v svoji novoletni poslanici izrazil veselje, saj med državljani po dolgem času spet čuti več optimizma in upanja. Predsednik je še poudaril, da je pri premagovanju krize ključna zmagovalna miselnost. Po njegovem prepričanju se taka miselnost že dogaja, kar je nekaj novega in zelo spodbudnega. Želi si, da bi bili v novem letu ti občutki še močnejši, državljani pa še bolj povezani.

Premier Miro Cerar bo prvi dan v letu preživel delovno. Obiskal bo nastanitveni center Šentilj, sprejemni center Dobova ter Urgentni center Novo mesto. Poleg tega bo obiskal še zaposlene v Letalski bazi Brnik ter gasilce na Gasilsko-reševalni službi Kranj.

Danes dela prost dan

Praznični 1. januar je tudi v Sloveniji dela prost dan. Naslednji državni praznik bomo doma obeležili 8. februarja. Prešernov dan namreč v letošnjem letu pade na ponedeljek. Velikonočni ponedeljek bo tokrat 28. marca.

27. aprila bomo dan upora proti okupatorju praznovali na sredo. 1. in 2. maj, ko obeležujemo praznik dela, pa bosta padla na nedeljo in ponedeljek. V podaljšanem koncu tedna bomo ponovno uživali avgusta, ko bomo 15. v mesecu Marijino vnebovzetje obeležili na ponedeljek.

Tudi 31. oktober, ko praznujemo dan reformacije, pade na ponedeljek. Dan spomina na mrtve bomo prvega novembra obeležili na torek. Božič bo tokrat na nedeljo, 26. decembra pa bomo dan samostojnosti obeležili v ponedeljek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin