Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2023,
15.47

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

16

Natisni članek

Zoran Janković Ljubljana

Torek, 3. 1. 2023, 15.47

1 leto, 3 mesece

Podpisali ljubljanski koalicijski sporazum: med projekti gradnja sežigalnice in NUK2 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

16

Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta danes svečano podpisala koalicijski sporazum. Ta med drugim vsebuje šest projektov mestno-državnega pomena, kot so gradnja nove avtobusne in železniške postaje, gradnja sežigalnice, gradnja nove mestne negovalne bolnišnice, gradnja NUK2 in obnova stavbe SNG Drama. 

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Čerin, ni bilo težko priti do soglasja, saj imajo sorodne poglede na razvoj mesta in države ter sorodno ideološko usmerjenost. Samo Logar pa je dodal, da vsebina sporazuma temelji na spoštovanju, svobodi in odgovornosti.

Pojasnil je, da sporazum vsebuje 14 členov, v njih pa sta opisana vsebina in način sodelovanja ter usklajevanja med svetniškima skupinama. "Vsebina se naslanja na naše volilne programe, iz njih pa smo izluščili nekaj ključnih projektov," je povedal Logar. Svetniška skupina Gibanje Svoboda želi v Ljubljani nadaljevati začete projekte, hkrati pa uvesti nekaj novih, predvsem na področju razvoja zelene Ljubljane in energetike.

Zoran Janković
Novice Parafiran koalicijski sporazum med Listo Zorana Jankovića in Gibanjem Svoboda

Prenovili bodo tržnico in zgradili sežigalnico

Med mestnimi projekti je Čerin naštel gradnjo kanala C0 in konec projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, gradnjo sežigalnice, prenovo osrednje tržnice, prenovo Baragovega semenišča, gradnjo Parka varne mobilnosti in gradnjo Četrtnega centra Jarše.

Med preostalimi mestnimi projekti so tudi gradnje nove stanovanjske soseske ob Povšetovi ulici, zavetišča za brezdomce in južne izpostave Gasilske brigade Ljubljana. V koalicijski sporazum so zapisali še projekta spodbujanja pozelenitve strešnih površin in samooskrbe z električno energijo ter povečanje števila neprofitnih stanovanj. Opozorili so tudi na energetsko izrabo Ljubljanice in vzpostavitev krožne plovne poti po njej.

Med projekte mestno-državnega pomena pa so uvrstili še digitalizacijo vlaganja kandidatnih list za lokalne volitve in gradnjo nove športne infrastrukture, med drugim kopališči Ilirija in Vevče, Športni park ŽAK in športno-rekreacijski park za Bežigradom.

Logar je prepričan, da bo sodelovanje v mestnem svetu z Listo Zorana Jankovića "obrodilo sadove v korist razvoja Ljubljane in vseh meščank in meščanov".

Dva tisoč novih stanovanj za mlade in starejše

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića veseli, da so se s svetniško skupino Gibanje Svoboda "našli na področju stanovanjske gradnje". Poudaril je, da gre za stanovanja za mlade in starejše, v tem mandatu pa jih bodo zgradili in predali v uporabo dva tisoč. Med vsemi projekti pa je župan opozoril na gradnjo kanala C0 in sežigalnice.

Janković je dodal, da je Logar drugi novi podžupan, poleg Boštjana Koritnika. "Gre za pomlajevanje ekipe, ki bo lahko to mestno občino vodila dolgo časa s ciljem izboljšati kakovost življenja za vse naše meščanke in meščane," je povedal. Janković je pojasnil, da vseh nalog podžupanom še niso razdelili, saj je njihov prvi cilj, da spoznajo svoje sodelavce.

Podžupansko funkcijo v Ljubljani bodo poleg Logarja in Koritnika opravljali še Tjaša Ficko, Aleš Čerin, Janez Koželj in Dejan Crnek. Koželj se bo sicer med mandatom poslovil s te funkcije, zamenjal pa ga bo arhitekt in mestni svetnik Rok Žnidaršič.

Razhajanja med Jankovićem in Golobovim zdravstvenim ministrom

Janković in Logar sta sicer odgovarjala tudi na vprašanje o tem, kako bodo sodelovali pri vprašanju zdravstva, saj župan podpira direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susič, medtem ko minister za zdravje iz kvote Gibanja Svoboda Danijel Bešič Loredan meni, da je za razmere kriva tudi ona. Janković je ponovil, da je Poplas Susičeva izjemna direktorica, Loredan pa ima po njegovih besedah pravico uvesti notranji nadzor. Logar je odgovoril, da župan in minister vlagata velike napore v rešitev položaja, v mestnem odboru Gibanja Svoboda Ljubljana pa te aktivnosti podpirajo.

Zdravstveni dom Ljubljana
Novice Koliko zdravnikov bo delalo v ambulantah za bolnike brez osebnega zdravnika? #video
Ne spreglejte