SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podaljšane omejitve v cerkvah in kulturnih ustanovah

0,79

termometer

cerkev Zagradec
Foto: Ana Kovač

Vlada je na današnji dopisni seji do 12. januarja podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Podaljšanje veljavnosti odlokov je vlada utemeljila s trenutno epidemiološko situacijo v državi.

Vlada je sicer že v soboto navedena odloka podaljšala do 5. januarja. Še naprej bo tako veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa od sobote med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije.

Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

Še naprej stroge omejitve v cerkvah

Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se verske obrede lahko opravlja pod strogimi omejitvami. Verske skupnosti morajo tako še naprej skrbeti za minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

Infekcijska klinika Novice V torek potrdili več kot dva tisoč novih okužb. V Slovenijo prispela nova pošiljka cepiv. #video

V zaprtih prostorih je tako na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa morajo ohranjati razdaljo meter in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le, če so iz skupnega gospodinjstva.

Smiselno se morajo upoštevati tudi vsa splošno veljavna higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Jelko Kacin Novice Kacin: Za tiste, ki gredo pomagat na Hrvaško, vstop v Slovenijo brez karantene ali negativnega testa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin