Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
16.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Kranj promet promet most obvoznica

Petek, 8. 3. 2019, 16.55

5 let, 1 mesec

Po več kot petih mesecih zapore v Kranju odprli prenovljen most čez Savski otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Kranjska zahodna obvoznica | Po več mesecev dolgi zapori so v Kranju za promet spet odprli obnovljen most čez Savski otok. | Foto STA

Po več mesecev dolgi zapori so v Kranju za promet spet odprli obnovljen most čez Savski otok.

Foto: STA

Po več kot pet mesecev trajajoči popolni zapori je danes v Kranju spet stekel promet po obnovljenem mostu čez Savski otok. S tem prometnih zamaškov v Kranju sicer še ne bo konec, saj se že 20. marca začne prenova Delavskega mostu, ki je prav tako ena od ključnih mestnih prometnic. Za čim bolj tekoč promet bodo spet skrbeli policisti in redarji.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je danes zahvalila izvajalcem, da so most prenovili v dogovorjenem roku, in Kranjčanom za njihovo potrpežljivost. Kot je poudarila, je zdaj most lepši in varnejši. Poleg nekaj več kot milijon evrov vredne prenove mostu so za večjo varnost dodali tudi novo jekleno ograjo, saj je v preteklosti več tovornih vozil že padlo z mostu na spodnje parkirišče ob gostinskem lokalu in otroškem igrišču.

nesreča tovornjak Kranj
Novice Zapora kranjske obvoznice: neučakani vozniki in nezadovoljni trgovci

Trgovce zanima, kdo jim bo povrnil nastalo škodo

Dela pod mostom še niso v celoti končana in se bodo nadaljevala do 20. marca, vendar pa ne bodo vplivala na pretočnost prometa, je povedal direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Kranjski župan Matjaž Rakovec je poudaril, da so v Kranju odprtje mostu in sprostitev prometa po zahodni obvoznici vsi nestrpno čakali. To velja tudi za trgovce in gostince v trgovskem središču Supernova pod mostom, ki so zaradi prenove mostu imeli izpad prihodka, četudi je bil obiskovalcem dostop do centra omogočen.

Kranjski župan Matjaž Rakovec, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. | Foto: STA , Kranjski župan Matjaž Rakovec, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Foto: STA ,

Na ministrico so se danes znova obrnili z vprašanjem, kdo jim bo povrnil nastalo škodo. Bratuškova je pojasnila, da niti ministrstvo niti občina nimata zakonske podlage za tovrstna izplačila. "Jasno je tudi treba povedati, da je bil dostop do trgovin mogoč. Sem domačinka in sem tukaj praktično vsak dan," je dejala Bratuškova in dodala, da razume zagato trgovcev, a da morajo tudi oni razumeti, da se dela skladno z zakoni.

Alenka Bratušek
Novice Obnova kranjske zahodne obvoznice: Bratuškova poziva, naj z deli pohitijo

Kranjčane čaka prenova Delavskega mostu, urejali bodo krožišča

V Kranju medtem napovedujejo nova gradbena dela na cestah. Začetek prenove Delavskega mostu je načrtovan za 20. marec. "Začela so se usklajevanja s policijo, direkcijo in občino, da bodo občani čim bolje obveščeni o tem, kaj se bo dogajalo," je po zapletu zaradi slabega obveščanja o popolni zapori mostu čez Savski otok sedaj zagotovil župan Rakovec.

Prepričan je, da bo promet med prenovo Delavskega mostu vendarle bolj tekoč, saj gre za dvopasovnico in bo za prenovo dovolj že polovična zapora. Maja bo nato stekla še gradnja novega krožišča v Bitnjah, ki mu bo nato sledila razširitev krožišča na Primskovem. "Dela nas čakajo tudi prihodnje leto. Kranju bomo tako poskušali povrniti infrastrukturo, ki jo nujno potrebujemo za življenje in uspešno delo," je poudaril župan.

Dela pod obnovljenim mostom še niso v celoti končana in se bodo nadaljevala do 20. marca, vendar pa po besedah pristojnih ne bodo vplivala na pretočnost prometa. | Foto: STA , Dela pod obnovljenim mostom še niso v celoti končana in se bodo nadaljevala do 20. marca, vendar pa po besedah pristojnih ne bodo vplivala na pretočnost prometa. Foto: STA ,

Ministrica Bratuškova je dejala, da bo ob načrtovanih cestnih delih v Kranju še kar nekaj gneče. "Vendar glede na to, da v preteklih letih kranjska prometna infrastruktura ni bila deležna prav obilnih prenov, verjamem, da bodo ljudje to razumeli in vzeli za dobro ter bodo, ko bo del konec, še bolj zadovoljni, da so kranjske ceste varne," je poudarila ministrica in dodala, da je bil Kranj v preteklosti mogoče na tem področju malo zapostavljen, zdaj pa bo dobil to, kar mu pripada.

Bratuškova Savinjski most
Novice Bratuškova ob ogledu mostu čez Savski otok obljubila boljše obveščanje o zaporah cest #video

Med prenovo Delavskega mostu spremenjen režim za tovorna vozila

Prometne zastoje bodo tudi zdaj poskušali čim bolj ublažiti redarji in policisti. Zadnji so že ob zapori mostu čez Savski otok porabili okoli 2.400 ur za fizično urejanje prometa v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic. To jih čaka tudi v času prenove Delavskega mostu.

Kot je pojasnil komandir Postaje prometne policije Kranj Zoran Kužet, se za osebna vozila prometni režim ne bo bistveno spremenil, samo podaljšal se bo čas potovanja. Drugače bo za tovorna vozila, saj bo zanje veljala popolna zapora prometa po Delavskem mostu in jih bodo po avtocesti preusmerjali na izvoz Kranj zahod, ki bo zaradi tega precej bolj obremenjen, tam pričakujejo največji porast zastojev.

Ne spreglejte