Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2019,
8.05

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

3

Natisni članek

nevarne snovi odpad Kranj požar

Torek, 10. 12. 2019, 8.05

4 leta, 4 mesece

Po požaru v podjetju Ekol v ozračju in vodi ni nevarnih snovi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

3

Prve meritve prisotnosti nevarnih snovi po ponedeljkovem požaru v podjetju za predelavo nevarnih odpadkov Ekol v industrijski coni Laze pri Kranju so pokazale, da na kraju v ozračju in vodi ni nevarnih snovi. Ekološki mobilni laboratorij ELME je po meritvah prisotnosti nevarnih snovi poročal, da so gorele odpadne krpe, tekstil in zračni filtri. Po prvih ocenah naj bi nastalo za več deset tisoč evrov materialne škode, policija pa je že izključila možnost, da bi bil požar podtaknjen.

Kranj požar
Novice Kranj: zagorelo v podjetju za predelavo nevarnih odpadkov

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje se je v podjetju Ekol ob 18.29 sprožil samodejni javljalnik požara v objektu. Kot so sporočili s policijske uprave Kranj, je zagorelo v enem od večjih zabojnikov za industrijske odpadke, požar pa se je od tam razširil še na druga dva sosednja zabojnika ter naparirano tovorno vozilo, plastične zbiralnike in del nadstreška. 

Odpadke odvrgli včeraj dopoldne

Pri plastičnih zbiralnikih je ogenj poškodoval samo zunanjost, pogorel pa je ves material v zabojnikih. Po prvih ocenah je nastalo za nekaj deset tisoč evrov materialne škode. Po ugotovitvah kriminalistov je bil požar omejen samo na tisti del industrijske cone, kjer se skladiščijo industrijski odpadki. Po sedaj preverjenih podatkih so bili odpadki v zabojnik, kjer je zagorelo, preloženi včeraj dopoldne. Kriminalisti so zato že izključili možnost, da bi bil požar podtaknjen. 

V požaru je v celoti pogorel nadstrešek. Aktivirali so kranjske poklicne gasilce ter prostovoljne gasilce iz Stražišča, Bitenj, Brega ob Savi, Britofa, Mavčič, Kokrice, Kranja - Primskovo in Jošta, ki so požar pogasili in preprečili njegovo širjenje.

Postavili pregrade za preprečitev onesnaževanja

V bližnjem potoku Trenča so namestili lovilne pregrade in pivnike za preprečitev onesnaženja, razkopali pogorišče in poiskali posamezna žarišča. V požaru niso gorele nevarne snovi, ker so bile skladiščene drugje in požar tega skladišča ni zajel. Preverili bodo tudi vzorce s tal pogorišča. Gasilska voda, s katero so gasilci gasili požar in v kateri je bilo penilo, je odtekla po kanalizacijskih jaških. Penilo v vodi ni nevarno okolju, navaja uprava za zaščito in reševanje. Del gasilske vode, približno 20 kubičnih metrov, so iz jaškov prečrpali delavci Komunalnega podjetja Kranj, del pa jo je odteklo v bližnji potok, kjer so bili vidni ostanki penila.

požar | Foto: Gasilsko reševalna služba Kranj/Facebook Foto: Gasilsko reševalna služba Kranj/Facebook

Evakuirali so 30 zaposlenih oziroma celoten kompleks industrijske cone. Poškodovan ni bil nihče. Stanovalcem na širšem območju so svetovali, naj imajo do nadaljnjega zaprta okna in naj se ne zadržujejo na prostem. Območje intervencije je zaprto, prav tako cesta. Dostop za stanovalce je omogočen.

Kot so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je bila na kraju inšpektorica za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. V intervenciji je sodelovalo 115 gasilcev. 

Intervencija gasilcev in policije v industrijski coni je zaključena. Gasilci so na kraju vzpostavili varne pogoje in odpravili nevarnost, zato požarna straža ni več potrebna. 


Domačini že vrsto let opozarjajo na nevarnost

Prebivalci Laz in Stražišča že vrsto let opozarjajo na potencialno nevarnost za okolje v industrijski coni Laze, ki niti ni ustrezno komunalno urejena. Zato že dlje časa zahtevajo ureditev območja ali celo selitev cone na drugo lokacijo. Terjajo tudi kazensko odgovornost za izdana okoljevarstvena dovoljenja in zahtevajo neodvisno revizijo za vse naprave, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega.

požar | Foto: Gasilsko reševalna služba Kranj/Facebook Foto: Gasilsko reševalna služba Kranj/Facebook

Po požarih v podobnih obratih za predelavo nevarnih odpadkov, kot je Ekol v Lazah, so se še posebej zbali morebitnega takšnega požara tudi pri njih. Na območju industrijske cone so v preteklosti že večkrat zaznali izlive nevarnih snovi v potok, zgodila pa sta se tudi že najmanj dva resna požara, opozarjajo v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green in izpostavljajo slabo geostrateško lego objekta na vrhu vzpetine, v neposredni bližini naselja, pri čemer bi lahko večji požar ogrozil od 500 do tisoč prebivalcev Laz in okolice.

Kranjska občina: Rešitev bi bila kanalizacija

Ponedeljkov požar v podjetju za predelavo nevarnih odpadkov Ekol v industrijski coni Laze je znova razburil okoliške prebivalce, ki so opozorili na nevarnost ekološke katastrofe na tem območju. K aktivnostim so pozvali državo in občino. Na občini pa so izpostavili, da bi problem rešila urejena kanalizacija.

"V Mestni občini Kranj se zavedamo, da je območje Laz potrebno prednostno obravnavati. Zato z vsem znanjem in ukrepi delujemo, da bi območje uredili in odpravili kakršne koli vplive na okolje," je poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec in dodal, da se občina ukvarja s staro deponijo in organizira sestanke z ministrstvom za okolje in prostor.

Inšpekcija jim je naložila, da pišejo obratovalni dnevnik

Na okoljskem ministrstvu so pojasnili, da so v sklopu celovitega pregleda okoljevarstvenih dovoljenj, ki je potekal med jesenjo 2018 in pomladjo letos, 15. januarja izvedli inšpekcijski pregled tudi v Ekolu na lokaciji v Stražišču. Ugotovili so nepravilnosti, zaradi katerih so podjetju izdali odločbo, da mora začeti voditi obratovalni dnevnik in dopolniti izdelani poslovnik. Ekol je ukrep izvedel v roku.

Inšpektorji so ugotovili tudi, da Ekol za 2017 ni izdelal poročila o obratovalnem monitoringu odpadnih vod in ga v roku posredoval na agencijo za okolje. Zato so mu izdali odločbo o prekršku. Drugih nepravilnosti na kranjski lokaciji niso ugotovili.

Novice Požar v mariborskem zaporu: tri ljudi prepeljali v bolnišnico
Ne spreglejte