Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
14.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZSSS Dušan Semolič Lučka Böhm reforma pokojninska reforma

Sreda, 26. 2. 2014, 14.21

7 let, 12 mesecev

Po opozorilu ZSSS ni potrebna pokojninska, pač pa gospodarska reforma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova pokojninska reforma, ki bi bila po oceni nekaterih v vladi, med delodajalci in mednarodnimi institucijami nujna, po opozorilu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ni potrebna.

Z zaostrovanjem upokojitvenih pogojev ni mogoče rešiti pokojninske blagajne, pač pa z gospodarsko reformo, so poudarili danes.

"Problem niso upokojitveni pogoji, pač pa trg dela in brezposelnost" "Tisti, ki se zavzemajo za novo pokojninsko reformo, se izogibajo reševanju pravih problemov. Problem niso upokojitveni pogoji, pač pa trg dela in brezposelnost," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Nekateri politiki, med drugim minister za finance Uroš Čufer, po Semoličevih besedah gledajo na problematiko zgolj "prek bilanc in številk, toda za številkami so živi ljudje". Politiki se po njegovi oceni izmikajo reševanju resničnih težav.

"Brezposelnih je 130 tisoč ljudi" Temeljni problem pokojninske blagajne je, kot pravi Semolič, velika brezposelnost v državi, zaradi česar vanjo ne priteka dovolj sredstev iz prispevkov za financiranje sistema, ki temelji na medgeneracijski solidarnosti. "Brezposelnih je 130 tisoč ljudi," je spomnil.

Kot izhaja iz letnega poročila zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za lani, ki ga je svet zavoda sprejel v torek, statistično pride na enega upokojenca le še 1,38 zavarovanca, kar je po Semoličevih besedah "skrb vzbujajoč" podatek.

"To kaže, kako močno je reforma prijela" Z njim se je strinjal sekretar ZSSS Milan Utroša, ki je predsednik sveta Zpiza. Spomnil je, da je bilo lani več kot 80 odstotkov upokojitev po starem pokojninskem zakonu in le manjši delež po novi reformi. "To kaže, kako močno je reforma prijela," je dejal. "Ne potrebujemo nove pokojninske reforme, pač pa gospodarsko reformo," je opozoril.

Ne spreglejte