Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
11.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

volitve

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 11.17

7 let, 12 mesecev

Po mnenju Cerarja in Hojnikove predčasnih volitev ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za pravnika Mira Cerarja je izid volitev v DZ glede na ankete manjše presenečenje. Kot pravi, je velik del volivcev zaznal, da gre tu za odločitev, ali Zoran Janković ali Janez Janša.

Po mnenju pravnice Janje Hojnik izid kaže, da želijo dati Slovenci priložnost nekomu novemu. Oba menita, da novih volitev zaradi zapletov pri sestavi koalicije ne bo.

Cerar: Volivci so se opredeljevali za ali proti Janši Po Cerarjevem mnenju se je tudi tokrat zgodilo tako kot na prejšnjih državnozborskih volitvah - da se je kar precejšen del volivcev opredeljeval za ali proti Janši. K rezultatu je pripomogla tudi Janševa kampanja v zadnjih dnevih, saj se je Janković v zadnjih dnevih znašel že skoraj v obliki žrtve - napadi nanj so bili tako intenzivni in površinski, da je dejansko od nekega trenutka naprej to postalo neproduktivno, je dejal Cerar.

Kot pravi, je Janšo verjetno tudi uspavala ugodna volilna napoved in je morda le preveč samozavestno mislil, da je že zmagovalec. To se po Cerarjevih pojasnilih kaže tudi v tem, da je predstavnikom strank in drugih organizacij že pošiljal predloge za dogovore po volitvah.

Bosta Janković in Janša uspela vzpostaviti minimalni nivo sodelovanja? Sicer pa Cerarja skrbi, ali bosta glavna protagonista, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković in predsednik SDS Janez Janša, "uspela vzpostaviti vsaj tisti minimum sodelovanja, ki je za Slovenijo ključnega pomena, kajti v teh izredno kritičnih časih na določenih točkah potrebujemo nacionalni konsenz". Napovedi glede tega, ki se kažejo iz predvolilne kampanje, po njegovem mnenju niso najbolj optimistične.

"Verjetno se bo nadaljeval hud politični boj" Vprašanje, kako oblikovati koalicijo, je lahko problem ali pa ne, kar je odvisno predvsem od Liste Virant in stranke DeSUS, pravi Cerar. Janševa napoved, da lahko pride do vnovičnih predčasnih volitev, po njegovem mnenju kaže, da se bo očitno nadaljeval nek hud politični boj. Je pa seveda, kot pravi, treba počakati razvoj dogodkov.

"Za nove predčasne volitveje malo možnosti" Tako Cerar kot Hojnikova, ki sta med desetimi najvplivnejšimi pravniki leta 2011, ne računata na možnost vnovičnih predčasnih volitev zaradi morebitnih zapletov pri sestavi koalicije. Kot pravi Cerar, je za to zelo majhna možnost. "Zelo veliko možnosti je, da se sestavi koalicija, vprašanje je samo, kako čvrsta," je dejal. Po mnenju Hojnikove pa imamo "veliko strank, ki imajo velik interes priti v koalicijo". Sicer pa Hojnikova meni, da bi bilo dobro, da bi bila koalicija širša.

"Predvsem se mi zdi, da želijo dati Slovenci priložnost nekomu novemu. Bilo je zelo veliko kritik, da so Slovenci brez zgodovinskega spomina, pa so mogoče s tem rezultatom pokazali, da vseeno imajo ta spomin in da želijo videti, kaj lahko še pokaže nekdo, ki do sedaj ni imel te priložnosti," je Hojnikova še dejala o rezultatu predčasnih volitev.

Spomnimo: Po delnih neuradnih rezultatih nedeljskih predčasnih državnozborskih volitev je zmagovalec stranka Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 28 poslanskimi mesti, dve mesti manj je dobila stranka SDS Janeza Janše. V parlament so se uvrstile tudi SD, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi.

Ne spreglejte