Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
6.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Hilda Tovšak vlada

Četrtek, 23. 5. 2013, 6.53

7 let, 12 mesecev

Pličanič prejel Furlanovo poročilo v zadevi Hilde Tovšak (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premierka po sestanku z vrhom sodstva, tožilstva, policije in pristojnima ministroma pričakuje rezultate notranjega nadzora. "Strinjali smo se, da je zadevi treba priti do dna," je dejala.

"Še kako se zavedam ločenosti vej oblasti in njihove odgovornosti. Vendar je nedopustno, kar se je zgodilo v primeru Hilde Tovšak. Tako državno tožilstvo kot vrhovno sodišče sta odredila postopke notranjega nadzora. Dobili smo zagotovila, da bodo postopki čim prej končani. Generalni direktor policije Veniger je dal zagotovilo, da bo gospa Tovšak čim prej tam, ker mora biti. Vsi prisotni na sestanku smo se strinjali, da je treba zadevi priti do dna," je po sestanku z vrhom sodstva, tožilstva, policije ter pravosodnim in notranjim ministrom zaradi izginotja nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak povedala predsednica vlade Alenka Bratušek.

Bratuškova je na vprašanje, ali lahko pričakujemo osebno odgovornost ljudi iz tožilstva in sodstva, odvrnila, da "počakajmo na konec notranjih nadzorov, in verjamem, da nam takrat ne bo treba govoriti o objektivni odgovornosti, ampak da bomo lahko konkretno povedali, kaj bodo ti postopki pokazali". Na vprašanje, ali je mogoče pričakovati odstop katerega od udeležencev sestanka, je Bratuškova odgovorila v podobnem tonu, torej, da verjame, da bodo notranji nadzori pokazali, kaj se je zgodilo.

Premierka je dejala še, da so se na sestanku pogovarjali tudi o potrebni spremembi zakonodaje v zvezi z izvajanjem posebnih ukrepov, v konkretni zadevi je to pristojnost prisluškovanja svojcem s tiralico iskanih oseb. Generalni direktor policije Stanislav Veniger je namreč že pred sestankom dejal, da bi morala policija imeti možnost izvajanja posebnih ukrepov tudi v povezavi s svojci oseb, iskanih s tiralico, kot je to urejeno v drugih evropskih državah.

"Pogovarjali smo se tudi o tem, da bi bilo treba v nekaterih točkah spremeniti zakonodajo, ampak bolj bi si želela, da policija oseb, kakršna je gospa Tovšak, ne išče, ampak da so že tam, kjer bi morale biti. Tudi na področju, kjer je treba spremeniti zakonodajo, bomo vsi stopili skupaj in predlagali določene spremembe," je povedala Bratuškova.

Pličanič: Nekaj je šlo narobe Pravosodni minister Senko Pličanič pa meni, da je šlo v tem primeru nekaj narobe tako na tožilstvu kot pri sodstvu, zato od obeh organov čim prej pričakuje ugotovitve in ustrezne sankcije. Ko bosta ugotovila, kaj je šlo narobe, morata generalni državni tožilec Zdenko Fišer in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša po besedah Pličaniča državljanom pojasniti kako bosta ukrepala.

Če Masleša ali Fišer v primeru ugotovljene napake sama ne bosta prevzela odgovornosti, ima vlada možnost, da sproži postopke razrešitve enega ali drugega. Minister se strinja, da obstaja ta možnost, a dodaja, da vlada glede generalnega državnega tožilca sicer nima neposrednih odgovornosti, temveč gre to prek Državnotožilskega sveta.

Fišer: Glede sestanka sem imel pomisleke Fišer je na sestanku, kot je povedal v izjavi, zagotovil, da bodo zahtevo raziskali in vložili vse napore, da bi stvari prišli do dna. Predsednici vlade "šteje v dobro", da ni spraševala o konkretnih podatkih iz primera. Na vprašanje, zakaj je Bratuškova torej sklicala sestanek, je odgovoril: "To boste najbrž njo vprašali, jaz sem imel glede tega sestanka že vseskozi pomisleke."

Kot je pojasnil Fišer, je nadzor nad tožilstvom že odredil in za to po njegovih besedah ni bilo treba sklicevati tega sestanka. Na vprašanje, kako ocenjuje sestanek, je odgovoril, da "mešano". Sicer pa bi bil po njegovem mnenju zelo dober rezultat sestanka, če bi politika bolje razumela specifiko dela in odločanja v pravosodju. Sistem ne sme delovati tako, da bi nosilci odločanja delovali pod pritiskom strahu, poudarja.

Tudi Masleša pravi, da skrajno resno jemljejo primer, ki se je zgodil, in razumejo, da so ljudje ogorčeni. Hiteti pri preiskavi po njegovem mnenju ne kaže preveč, a računa, da bodo ugotovitve v tem primeru javnosti predstavili do prihodnje srede. Ob tem pojasnjuje, da predsednica vlade ne more zahtevati odgovornosti posameznika v tem primeru, saj da morajo stanje sami ugotoviti in ukrepati znotraj sodnega sistema.

Masleša na sestanek iz vljudnosti Masleša je na vprašanje, ali je Bratuškova sprožila vprašanje o odgovornosti, odgovoril, da je že v začetku pojasnil, da prihajajo z dveh različnih vej oblasti in da so se tega sestanka udeležili iz vljudnosti, na njem pa se lahko pogovarjajo le o sistemskih rešitvah.

Dodal je, da so na sestanku govorili tudi o obremenjenosti zaposlenih v sodstvu in tožilstvu, ki delajo najtežje zadeve. Krčenje števila zaposlenih pripelje do izgorevanja zaposlenih in je možnost napak bistveno večja, je pojasnil.

O primeru Tovšakove je danes razpravljala tudi vlada. Minister Pličanič je pojasnil, da je vlado seznanil s primerom Tovšakove in predlagal, kako bi morali po njegovem mnenju ukrepati. Nekatere ukrepe lahko izvede vlada sama in morajo biti sprejeti hitro, drugi pa so srednjeročni in morajo skozi DZ. Med ukrepi je navedel spremembo zakona o sodiščih in sodniški službi. Zakonska sprememba je že pripravljena, z njo pa posegajo v ureditev sodne veje oblasti v smislu učinkovitosti.

Pličanič namerava oblikovati tudi posebno skupino strokovnjakov z različnih področij. Ta bi po izsledkih nadzora v primeru Tovšakove predlagala, kako naj ukrepata sodstvo in tožilstvo.

Ne spreglejte