Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2019,
16.55

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

8

Natisni članek

DeSUS Aleksandra Pivec Karl Erjavec Ivo Vajgl

Ponedeljek, 25. 11. 2019, 16.55

4 leta, 5 mesecev

Pivčeva: Ni razlogov, da ne bi potrdili moje kandidature #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

8

Kmetijska ministrica in kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec meni, da organi stranke DeSUS nimajo nobenega razloga, da ne bi potrdili njene kandidature za predsednico stranke. Kadrovska komisija DeSUS je namreč izrazila vsebinske pomisleke o njeni kandidaturi in izvršnemu odboru stranke predlagala, naj se mu Pivčeva v sredo predstavi.

Aleksandra Pivec je danes ob robu skupne seje odbora za gospodarstvo in odbora za kmetijstvo povedala, da je bila nad takšno odločitvijo kadrovske komisije presenečena. Kljub temu nima nobenih zadržkov, da svoj odgovor na pomisleke v sredo predstavi izvršnemu odboru stranke.

Aleksandra Pivec
Novice Kadrovska komisija DeSUS z zadržki do Erjavčevih protikandidatov

Pivčeva težko komentira, ali v ozadju odločitve komisije stoji Erjavec

Kadrovska komisija DeSUS ima namreč zadržke zoper njeno kandidaturo zaradi očitkov o nepravilnostih pri delu Pivčeve pri projektu SRIPT in pri nekaterih drugih projektih. Prav o tem je danes tudi tekla beseda na skupni seji omenjenih odborov državnega zbora, ki se je je udeležila tudi Pivčeva. Na vprašanje, ali za takšno odločitvijo kadrovske komisije DeSUS po njenem mnenju stoji predsednik stranke Karl Erjavec, je Pivčeva odgovorila, da to težko komentira.

Na vprašanje, ali za takšno odločitvijo kadrovske komisije DeSUS po njenem mnenju stoji predsednik stranke Karl Erjavec, je Pivčeva odgovorila, da to težko komentira. | Foto: STA , Na vprašanje, ali za takšno odločitvijo kadrovske komisije DeSUS po njenem mnenju stoji predsednik stranke Karl Erjavec, je Pivčeva odgovorila, da to težko komentira. Foto: STA ,

Razmere v stranki po njenem mnenju niso takšne, kot bi si vsi skupaj želeli. DeSUS po njenem prepričanju "potrebuje nekaj svežine in drugačen pristop k vodenju". Kot je dejala, sama ponuja "odprt in vključujoč način delovanja", predvsem pa si želi, da bi se več ukvarjali s populacijo starejših, predvsem slabo demografsko strukturo prebivalstva, in da bi se več naredilo za medgeneracijsko sodelovanje.

Aleksandra Pivec
Novice To je ženska, ki bo izzvala Karla Erjavca #video

DeSUS: Kadrovska komisija ni blokirala kandidatur Pivčeve in Stražišarja

Skrbi jo tudi, da iz stranke odhajajo ljudje, na primer nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl, "ki so zanjo naredili veliko". Zanje si želi, da bi se v stranko vrnili. Napoveduje tudi, da se bo odpovedala plačilu, ki naj bi ga za vodenje stranke prejemal Erjavec. S preštevanjem delegatov pred kongresom se Pivčeva ne ukvarja: "Kandidaturo sem ponudila po demokratični poti. Delegate želim prepričati s svojim programom in svojimi pogledi na prihodnje vodenje stranke."

V DeSUS so sicer danes zanikali navedbe, da je kadrovska komisija stranke blokirala kandidaturi Pivčeve in Boruta Stražišarja za predsednika stranke. Kot so sporočili, je kadrovska komisija ugotovila, da oba izpolnjujeta formalne pogoje in sta zato tudi uvrščena na listo za predsednika stranke, je pa hkrati menila, da je prav, da se jima zaradi nekaterih vsebinskih zadržkov omogoči podrobnejša predstavitev na seji izvršnega odbora. Omenjena seja izvršnega odbora bo v sredo, ko se bo sestal tudi svet stranke. Ta mora potrditi kandidatno listo za strankin volilni kongres.

Ivo Vajgl
Novice Ivo Vajgl zapušča Karla Erjavca in pravi: To je absurdno

Pivčeva za preiskavo nepravilnosti pri projektu SRIPT

Medtem sta parlamentarna odbora za kmetijstvo in gospodarstvo danes gospodarskemu ministrstvu predlagala, da nadaljuje podrobno preiskavo nepravilnosti pri projektu SRIPT, pojasnilo o sklepih pa pričakujeta v treh mesecih. Pri projektu je sodelovala tudi Pivčeva, ki se strinja, da je treba nepravilnosti ugotavljati in jih primerno naslavljati.

Pri projektu SRIPT je sodelovala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se strinja, da je potrebno nepravilnosti ugotavljati in jih tudi primerno naslavljati. | Foto: STA , Pri projektu SRIPT je sodelovala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se strinja, da je potrebno nepravilnosti ugotavljati in jih tudi primerno naslavljati. Foto: STA ,

Sejo je zahtevala poslanska skupina SDS, ki jo je zmotilo ministričino sodelovanje pri tem in drugih projektih. Poslanci SDS so med drugim želeli, da bi k preverjanju pravilnosti in skladnosti Strateško razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT) pristopilo računsko sodišče, a sta odbora namesto tega podprla omenjeni sklep, ki je nastal med koalicijskimi poslanci.

Kot je poslancem pojasnila Pivčeva, je bila k sodelovanju pri SRIPT povabljena predlanskim, sodelovanje s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, ki upravlja projekt, pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice. "Prepričana sem, da tudi v obdobju mojega sodelovanja z njimi to ni v nikakršnem delu vplivalo na opravljanje moje takratne funkcije," je dejala ministrica, ki ocenjuje, da je vsa dela tudi pri delodajalcu opravila korektno in v skladu s pričakovanji.

upokojenci
Novice Odbor za delo prižgal zeleno luč za predlog pokojninske novele

Ministrskemu delu posveča najmanj 12 ur na dan

Pivčeva je bila v obdobju sodelovanja pri projektu državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot je danes pojasnila kmetijska ministrica, je po odštetju in plačilu vseh prispevkov ter po plačilu akontacije dohodnine za delo prejela manj kot 20 tisoč evrov. O sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem (ZRS) Bistra s Ptuja pa je pojasnila, da ima za to soglasje delodajalca, delo pa da opravlja zgolj ob koncih tedna, za kar prejme v povprečju približno 300 evrov neto na mesec. Pivčeva je ob tem zatrdila, da zaradi tega sodelovanja ne zapostavlja dela ministrice, ki mu posveča najmanj 12 ur na dan.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je medtem spomnila, da so pri SRIPT zaznali nepravilnosti pri vodenju projekta, konec oktobra pa je bila vložena tudi kazenska ovadba zaradi suma storitev kaznivega dejanja. Po njenih pojasnilih bo še ta teden izdelano zaključno poročilo, ki ga bodo poslali na finančno ministrstvo, službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko, urad za nadzor proračuna in tudi na prej omenjeno zbornico.

Ne spreglejte