Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor Samuel Žbogar

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 15.28

8 let

Pirnat o sporu Pahor-Žbogar: Ustava ne uvaja prisilnega dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Strokovnjak za upravno pravo Rajko Pirnat ne vidi razlogov za poziv predsednika vlade Boruta Pahorja Samuelu Žbogarju, naj opravlja tekoče posle ministra do imenovanja nove vlade in ministrov.

Samuel Žbogar je namreč zapustil položaj ministra za zunanje zadeve in odšel na Kosovo. Pahorju je 31. januarja poslal odstopno pismo, v katerem je zapisal, "da zaradi objektivnih razlogov ne more nadalje opravljati tekočih poslov ministra za zunanje zadeve". Na funkcijo predstavnika EU na Kosovu je bil imenovan od 1. februarja letos do 30. junija 2013 z možnostjo podaljšanja.

Pahor: Ne moreš odstopiti Borut Pahor je prejšnji teden Žbogarja v pismu spomnil, so ministri "po prenehanju funkcije vlade dolžni opravljati tekoče posle in s funkcije ministrov formalno niti ne morejo odstopiti, ker jim je funkcija prenehala že na podlagi 115. člena ustave".

115. člen ustave pravi: "Funkcija predsednika vlade in ministrov preneha, ko se po volitvah sestane nov državni zbor, funkcija ministrov pa tudi z vsakim drugim prenehanjem funkcije predsednika vlade ter z razrešitvijo ali odstopom ministra, morajo pa opravljati tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma do imenovanja novih ministrov."

Pirnat: Žbogar lahko odide Strokovnjak za upravno pravo Rajko Pirnat opozarja, da tega člena "gotovo ni mogoče razumeti tako, da uvaja prisilno delo". Nesporno je, da Žbogar lahko odide in da je bila njegova odstopna izjava dovolj, meni Pirnat.

Po splošnih določilih poslovnika državnega zbora, razlaga Pirnat, bi moral Pahor v 14 dneh predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da je resor zaupal drugemu ministru oziroma ga je prevzel sam.

"Ne vem, zakaj komplicira" V tem času ministra nadomešča državni sekretar, kot so tudi Žbogarjev odhod rešili na ministrstvu za zunanje zadeve; trenutno MZZ vodi državna sekretarka Dragoljuba Benčina. Primopredajo poslov z novim ministrom pa bo opravil Žbogar.

"Glede na to, da bo prej kot v 14 dneh nova vlada, mislim, da ni treba nikomur nič storiti. Ne vem, zakaj komplicira," se je ob Pahorja obregnil Pirnat. Priznava pa, da bi nastala zadrega, če nove vlade v omenjenem roku ne bi bilo, saj imamo parlament, ki trenutne vlade ne podpira.

Ne spreglejte