Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dimitrij Rupel Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 13.25

8 let

Pirc Musarjeva prevzema vajeti RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Programski svet Radiotelevizije Slovenija je za novo generalno direktorico zavoda s štiriletnim mandatom imenoval Natašo Pirc Musar.

Odločitev je padla v tretjem krogu glasovanja, ko je Pirc Musarjevo podprlo 15 od 29 svetnikov. Pirc Musarjeva bo direktorsko funkcijo nastopila 26. maja.

Od informacijske pooblaščenke do generalne direktorice RTV Pirc Musarjeva, ki zdaj opravlja funkcijo informacijske pooblaščenke, je v predstavitvi obljubila "spremembe, red in pravno okolje". Po njenem mnenju je največja pomanjkljivost RTVS pomanjkanje skrbi za kakovostne kadre. Ocenila je, da je nacionalna televizija za razliko od radia veliko bolj zaostala za sodobnimi medijskimi standardi.

Vir dodatnih sredstev za RTVS Pirc Musarjeva vidi na področju oglaševanja, kar pa po njenem mnenju zahteva kakovostnejše programe. Ob tem je zavrnila očitke, da je zagovornica komercializacije programskih vsebin. Kot je dejala, RTVS vidi kot izredno pomembno kulturno institucijo v državi.

Kot je dejala Pirc Musarjeva, v času digitalnih tehnologij ni potrebe, da bi televizijske programe togo vezali na razpoložljive frekvence. Zavzela se je za štiri programe: prvi bi bil namenjen informativnim vsebinam, drugi filmu, zabavi in športu, tretji dokumentarnim oddajam, kulturi in znanosti, četrti pa otroškim in mladinskim vsebinam.

Pirc Musarjeva je tudi napovedala, da bi si v primeru imenovanja za generalno direktorico RTVS izbrala tri pomočnike: Rosano Lemut Strle, Natašo Mahne in Gorazda Slaka.

Sedem vlog, šest kandidatur in ena generalna direktorica Na razpis za mesto generalnega direktorja RTVS, ki ga je programski svet objavil 26. februarja na spletnem portalu MMC, je prispelo sedem vlog. Ker je bila ena vloga nepopolna oz. ni ustrezala pogojem razpisa, je izbirna komisija potrdila šest kandidatur, je pojasnil predsednik komisije Miha Klun.

Poslali so jih zdajšnji generalni direktor RTVS Marko Filli, odgovorna urednica tretjega programa TV Slovenija Ljerka Bizilj, Roman Kolar, Marko Makarovič, Pirc Musarjeva in nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel. Približno uro pred današnjo sejo je programski svet prejel Ruplovo obvestilo, da odstopa od kandidature.

V drugi krog glasovanja so se na podlagi števila glasov uvrstili Filli, Biziljeva in Pirc Musarjeva, v tretjem krogu pa sta ostali Biziljeva in Pirc Musarjeva. Biziljeva je dobila 13 svetniških glasov.

Kandidat za mesto generalnega direktorja RTVS mora sicer za izvolitev dobiti absolutno večino svetniških glasov, to je 15.

Ne spreglejte