Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2023,
8.53

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

gozdar kmetijstvo sejem AGRA Nataša Pirc Musar

Sobota, 26. 8. 2023, 8.53

7 mesecev, 3 tedne

Pirc Musarjeva otvorila mednarodni sejem Agra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Nataša Pirc Musar otvorila sejem Agra | Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes odprla 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. | Foto Facebook/Dejan Židan

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes odprla 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra.

Foto: Facebook/Dejan Židan

V Gornji Radgoni se je začel 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se bo v šestih dneh predstavilo 1.700 razstavljavcev iz 35 držav. Sejem je odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je v nagovoru izpostavila pomembno vlogo kmetijstva pri iskanju trajnostnih rešitev, tudi pri obnovi po poplavah.

Predsednica republike je poudarila, da kmetijstvo ni zaviralec sprememb, ampak je akter napredka, zato verjame v vodilno vlogo kmetov in kmetic pri iskanju trajnostnih rešitev in prilagoditev na posledice podnebnih sprememb. Odprava posledic poplav in obnova morata po njenem mnenju teči z roko v roki s trajnostnim razvojem in vključevati ukrepe za prilagoditev na podnebne spremembe ter mora temu slediti tudi država in pri tem pomagati ljudem in lokalnim skupnostim.

Po njenem mnenju imamo ljudje dovolj znanja, da se zaščitimo pred podnebnimi spremembami in jih upočasnimo

Dodala je, da je za prihodnje desetletje ključno najti način, kako pridelati čim več kakovostne hrane, da ne bomo odvisni od uvoza in ekonomskih tveganj ter da bomo vse to dosegli tudi ob ekstremnih vremenskih razmerah. Po njenem mnenju imamo ljudje dovolj znanja, da se zaščitimo pred podnebnimi spremembami in jih upočasnimo, če je to v naši moči: "In te moči je veliko; vidim jo v vas, spoštovane kmetice in kmetje, verjamem v vaše sposobnosti in inovativnost."

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je v svojem govoru izpostavila številne spremembe v izvajanju skupne kmetijske politike, ki je po njenem mnenju strateško najpomembnejša vsebina za slovensko kmetijstvo.

Dodala je, je bilo lani 10, letos pa sedem javnih razpisov, letos pa bodo objavili še razpis za investicije v protivetrne zaščite. Povedala je, da bo ministrstvo do 1. septembra imelo prve podatke o nastali škodi: "In naše prihajajoče aktivnosti bodo močno spremenjene zaradi odpravljanja posledic ujm. Ukrepi se oblikujejo usklajeno na nivoju vlade, spremenjenih pa je že več predpisov za čim bolj učinkovito pomoč."

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je med drugim povedal, da je Agra vedno zrcalna slika slovenskega podeželja. Ker skuša Pomurski sejem prek tradicije začrtati vizije za prihodnost, letos postavljajo tudi t. i. kozolec podnebnih ciljev. Z njim opozarjajo na vse večji razkorak med razvojem in njihovimi posledicami: "Kozolec je simbol slovenskega kmetijstva, ki je znalo na sonaraven način poskrbeti za svoje pridelke in negovati arhitekturno ter kulturno dediščino podeželja."

Letos je država partnerka Indija, ki ima bogato tradicijo kmetijske pridelave in proizvodnje živilskih izdelkov. Znana je po pridelavi žit, riža, stročnic, sadja, zelenjave in začimb. Napredek Indije, kot so pametne rešitve in digitalne platforme, je po navedbah Pomurskega sejma pomemben prispevek k učinkovitosti kmetijskega sektorja.

Letošnje leto je Generalna skupščina ZN razglasila za mednarodno leto prosa in pobudnica te razglasitve je bila prav Indija. Ob tem je Pirc Musarjeva dejala, da Slovenijo in Indijo povezuje prijateljstvo in zavezanost k trajnostnemu razvoju, spoštovanju in ohranjanju okolja, pa tudi bogata in raznolika tradicija kmetijstva in pridelave živil. Veleposlanici Indije pa se je zahvalila, da je Indija sprejela vabilo na sejem.

V čast državi partnerici zasedili himalajsko cedro

Pomurski sejem je v Gozdno parkovnem nasadu zasadil tudi himalajsko cedro v čast državi partnerici Indiji.

S skupnimi razstavnimi prostori se bodo na Agri predstavili še Bolgarija, Črna Gora, Severna Makedonija, Madžarska, Kosovo, Avstrijska Štajerska, Ukrajina in Senegal.

Sejem bodo sooblikovali tudi drugi deležniki, med drugimi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v okviru ministrstva za naravne vire in prostor pa se bo predstavila Skupnost naravnih parkov Slovenije. Prvič bo na Agri sodelovalo tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Ostale sodelujoče organizacije bodo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Čebelarska zveza Slovenije.

Agra tudi letos prinaša temeljne novosti tehnike, opreme in sredstev za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Predstavlja vrhunske rejske dosežke, v sejemske vrtove pa organizator vabi s sonaravnimi praksami in strokovnimi nasveti. Sejem tudi letos spremljajo številna strokovna in stanovska srečanja. Na sejmu predstavljajo inovativne digitalne rešitve, najnovejše tehnologije in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske in gozdarske mehanizacije ter opreme, na voljo pa so še semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin ter nego živali, oprema za živilsko predelavo in gastronomijo ter embalaža. Bogat je program kmetijskih gradenj ter urejanja vrtov in okolice, za pokušnjo in nakup pa bodo tudi prehranske dobrote iz Slovenije in sveta.

Na Pomurskem sejmu dodajajo, da je Agra z bogatimi vsebinami nepogrešljiva za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja, saj prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse ter mednarodne poslovne povezave, strokovnjake pa seznanja z novimi znanji. Potrošnikom, ki želijo varno in kakovostno hrano, predstavlja najboljše tradicije, novosti ter odličnost pridelkov kulinarike in vin.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musar vladi: Zamišljati si moramo drugačen zdravstveni sistem
Poplave, Robert Golob
Novice Golob: Okoli tisoč družin je izgubilo vse #foto
Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar: Tega se ne lotevamo dovolj resno
Ne spreglejte