Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
17.05

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

stranke Delo Mediana anketa Evropski parlament volitve

Petek, 31. 5. 2024, 17.05

2 tedna, 6 dni

Petina vprašanih še ne ve, koga bi volila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
evropski parlament | Na volilno nedeljo 9. junija se obeta bistveno višja volilna udeležba od dosedanjih. Na zadnjih volitvah v evropski parlament leta 2019 je na volišča prišlo le 28,89 odstotka volivcev iz Slovenije, 2014 pa še manj, le 24,55 odstotka, s čimer se Slovenija uvršča na rep lestvice udeležbe držav EU. | Foto Guliverimage

Na volilno nedeljo 9. junija se obeta bistveno višja volilna udeležba od dosedanjih. Na zadnjih volitvah v evropski parlament leta 2019 je na volišča prišlo le 28,89 odstotka volivcev iz Slovenije, 2014 pa še manj, le 24,55 odstotka, s čimer se Slovenija uvršča na rep lestvice udeležbe držav EU.

Foto: Guliverimage

Inštitut Mediana je za časopis Delo izvedel predzadnjo anketo pred evropskimi volitvami, ki napoveduje večjo udeležbo kot na zadnjih volitvah v evropski parlament. Rezultati volitev bodo znani v nedeljo po 23. uri, po zaprtju zadnjega volišča v EU, izidi posvetovalnih referendumov pa že prej. Anketa kaže, da bi SDS dobila štiri evropske poslance, Gibanje Svoboda dva, po enega poslanca pa Vesna, SD in NSi. Prav tako se napoveduje tudi znatno višja volilna udeležba kot doslej, saj naj bi se na volišča odpravilo 39 odstotkov volilnih upravičencev, kar je več kot deset odstotnih točk več kot leta 2019.

Kot so zapisali v Delu, pa analiza podatkov kaže, da bi zunajparlamentarna stranka Resni.ca, če bi dobila še nekaj manj kot dva tisoč glasov, SDS lahko "odvzela" enega poslanca in se pridružila preostalim poslancem v evropskem parlamentu. Tako bodo za prepričljivo zmago SDS in preboj Resnice v Bruselj pomembni prav vsi dnevi do sobotnega volilnega molka.

Anketa kaže, da ima za zdaj SDS običajno podporo dobre petine vprašanih. Sledi ji Gibanje Svoboda s 16,5 odstotka podpore, na tretjem mestu pa je z desetimi odstotki stranka Vesna, na katere čelu je kočevski župan Vladimir Prebilič. Za stranko Vesna zaostajata tudi koalicijski SD in Levica.   

"Edina anketa, ki res šteje, so volitve in do teh je še nekoliko več kot teden dni. V tem času sprejemamo ta 'vmesni rezultat' kot odgovornost in še dodatno motivacijo za delo," je v komentarju ankete dejal Prebilič.  

Z dobrimi osmimi odstotki je na četrtem mestu SD, sledijo pa zelo izenačene stranke s podporo od 3,9 odstotka (SLS) do 5,6 odstotka (NSi).

Analiza po strankah

Delov javnomnenjski analitik Roman Zatler ugotavlja, da bi stranka SDS nadpovprečno veliko glasov dobila od moških, starih od 55 do 64 let, ter anketirancev s poklicno šolo.

Stranka Gibanje Svoboda bi nadpovprečno veliko glasov dobila od starih 65 let ali več ter vprašanih iz pomurske in podravske regije. 

Stranka Vesna – zelena stranka bi nadpovprečno veliko glasov dobila od vprašanih z višje- ali visokošolsko izobrazbo, v starostni skupini od 45 do 54 let ter žensk. 

Stranko SD bi volilo nadpovprečno veliko anketirancev iz savinjske regije in ljudi v starosti od 35 do 44 let.

Stranka NSi bi nadpovprečno veliko glasov dobila od višje- ali visokošolsko izobraženih ter tistih v starosti od 25 do 34 let in v skupini od 35 do 44 let.

Stranka Resni.ca bi nadpovprečno veliko glasov dobila od vprašanih, starih od 35 do 44 let. 

žitno polje
Novice Kako bi liste uravnotežile zeleno politiko, prehransko varnost in interese kmetov?
Migranti na južni meji ZDA
Novice Kaj liste menijo o migracijah in schengnu
Poček
Novice Kakšna so stališča kandidatnih list o evropski obrambni politiki
Evropske volitve
Novice Referendumi bodo na volišča pripeljali precej več ljudi
Evropske volitve
Novice Do volitev v Evropski parlament je le še nekaj tednov
Maša
Novice Mladi in volitve: Na vse, kar je "fake", ne pristajajo #video
Ne spreglejte